Focaccia patrí k najobľúbenejšiemu talianskemu pečivu. Pripravte si ju naplnenú olivami, sušenými paradajkami, paprikou, syrom a bylinkami. Mimochodom tento pokrm je skvelou voľbou pre akúkoľvek oslavu!
Ingrediencie:
Cesto
- 950 g hladkej múky
- 600 ml vody
- 2 PL sušeného droždia
- 1 PL medu
- olivový olej
- soľ
Náplň
- 2/3 šálky sušených paradajok
- 1 šálka pečenej červenej papriky
- 1 šálka nakladaných artičokov
- 1/3 šálky kapary
- 1 šálka čiernych olív
- 1/2 šálky špenátových listov
- 100 g syra feta
- 300 g mozzarelly
- bazalka
Postup:
- Vo vlažnej vode rozmiešajte a rozpustite droždie a med.
- V mise zmiešajte múku so soľou a potom do nej pomaly primiešavajte zmes vody, medu a droždia tak, aby ste vytvorili cesto.
- Keď vypracujete hladké cesto, preložte ho do olejom vymastenej misky, prekryte utierkou a nechajte približne 30 minút kysnúť na teplom mieste.
- Po vykysnutí rozprestrite polovicu cesta na plech, môžete použiť valček.
- Následne na cesto rozprestrite sušené paradajky, ktoré ste premiešali s prelisovaným strúčikom cesnaku.
- Potom na paradajky rozprestrite aj ďalšie ingrediencie, teda nakrájané kúsky papriky, artičoky, olivy, špenátové listy, kapary, bazalku a nastrúhanú mozzarellu a fetu.
- Zostávajúce cesto rozvaľkajte na placku a náplň prekryte.
- Potom po stranách cesto dobre utesnite, aby pri pečení náplň nevytiekla.
- Nechajte takto pripravenú focacciu 20 minút odpočinúť.
- V medziobdobí si predhrejte rúru na 200 °C.
- Pred vložením do rúry potrite olivovým olejom a posypte morskou soľou.
- Pečte približne 30-35 minút dozlatista.