Plnené polmesiaca s mandľovou náplňou

Plnené polmesiaca s mandľovou náplňou

Vôňa mandlí a lahodná cukrárska poleva urobia z obyčajných sladkých rožkov luxusnú pochúťku ku káve či popoludňajšiemu čaju, prípadne k hrnčeku vynikajúceho kakaa.

Ingrediencie:

  • 50 dkg polohrubej múky
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 1 šálka teplého mlieka
  • 5 dkg kryštálového cukru
  • 2 vaječné žĺtky
  • 1 kocka masla
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 1 vajce

Poleva:

  • 250 g cukru múčka
  • 1/4 lyžičky soli
  • 2 lyžičky vanilkového cukru
  • 1 lyžica mlieka
  • 4 – 7 lyžíc vody

Mandľová náplň:

  • 200 g mandlí
  • 150 g práškového cukru
  • 2 – 4 lyžice kyslej smotany (na spojenie surovín)
  • 5 – 8 kvapiek mandľového oleja

Postup:

  • Začneme tým, že si pripravíme mandľovú náplň. Mandle rozomelieme, zmiešame s cukrom, mandľovým olejom a kyslou smotanou. Tej pridáme toľko, aby všetko držalo pohromade a malo vhodnú konzistenciu ako klasická orechová náplň.
  • Do malej misky dáme niekoľko lyžíc teplého mlieka, 1 lyžicu cukru, droždie a necháme vzísť kvások.
  • Vezmeme druhú misu a do nej nasypeme múku, prilejeme zvyšok mlieka, prihodíme cukor, vaječné žĺtky, soľ, vanilku a dôkladne zamiešame.
  • Pridáme 5 dkg rozpusteného masla a uhnete hladké cesto. Zakryjeme a necháme zhruba 1 hodinu kysnúť.
  • Cesto položíme na dosku a vytvoríme z neho štvorec, do ktorého stredu položíme zvyšných 200 g masla, ktoré bude mať teplotu 23 °C.
  • Každý roh cesta natiahneme do stredu masla, a nakoniec ho zabalíme, aby bolo úplne pokryté cestom. Potom ho pomocou valčeka vyvaľkáme do obdĺžnika o veľkosti cca 8 x 18 cm.
  • Znovu preložíme, zabalíme a vyvaľkáme ako predtým. Takto to zopakujeme štyrikrát za sebou. Pa cesto zabalíme do vlhkej utierky a dáme na 1 1/2 hodiny do chladničky.
  • Vychladené cesto vyvaľkáme a vykrájame z neho rovnako veľké trojuholníky. Na každú širokú stranu cesta položíme lyžicu mandľovej náplne a zrolujeme do tvaru rožka/podkovy.
  • Naukladáme ich na plechy vyložené papierom na pečenie, zaklopíme a necháme 30 minút odpočívať. Medzitým si v miske našľaháme vajcia s lyžicou vody a potrieme nimi povrch rožkov ešte, než ich vložíme do rúry predhriatej na 190 stupňov.
  • Pečieme 30 minút dozlatista, potom vyberieme a necháme vychladnúť, aby nebola glazúra lepkavá. Pred podávaním môžeme ešte pocukrovať alebo pokvapkať čokoládou.
Rožky s vôňou mandlí a vanilky.
Zdroj: http://www.bestpolishrecipes.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.