Vôňa mandlí a lahodná cukrárska poleva urobia z obyčajných sladkých rožkov luxusnú pochúťku ku káve či popoludňajšiemu čaju, prípadne k hrnčeku vynikajúceho kakaa.
Ingrediencie:
- 50 dkg polohrubej múky
- 1 kocka čerstvého droždia
- 1 šálka teplého mlieka
- 5 dkg kryštálového cukru
- 2 vaječné žĺtky
- 1 kocka masla
- 1/2 lyžičky soli
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 1 vajce
Poleva:
- 250 g cukru múčka
- 1/4 lyžičky soli
- 2 lyžičky vanilkového cukru
- 1 lyžica mlieka
- 4 – 7 lyžíc vody
Mandľová náplň:
- 200 g mandlí
- 150 g práškového cukru
- 2 – 4 lyžice kyslej smotany (na spojenie surovín)
- 5 – 8 kvapiek mandľového oleja
Postup:
- Začneme tým, že si pripravíme mandľovú náplň. Mandle rozomelieme, zmiešame s cukrom, mandľovým olejom a kyslou smotanou. Tej pridáme toľko, aby všetko držalo pohromade a malo vhodnú konzistenciu ako klasická orechová náplň.
- Do malej misky dáme niekoľko lyžíc teplého mlieka, 1 lyžicu cukru, droždie a necháme vzísť kvások.
- Vezmeme druhú misu a do nej nasypeme múku, prilejeme zvyšok mlieka, prihodíme cukor, vaječné žĺtky, soľ, vanilku a dôkladne zamiešame.
- Pridáme 5 dkg rozpusteného masla a uhnete hladké cesto. Zakryjeme a necháme zhruba 1 hodinu kysnúť.
- Cesto položíme na dosku a vytvoríme z neho štvorec, do ktorého stredu položíme zvyšných 200 g masla, ktoré bude mať teplotu 23 °C.
- Každý roh cesta natiahneme do stredu masla, a nakoniec ho zabalíme, aby bolo úplne pokryté cestom. Potom ho pomocou valčeka vyvaľkáme do obdĺžnika o veľkosti cca 8 x 18 cm.
- Znovu preložíme, zabalíme a vyvaľkáme ako predtým. Takto to zopakujeme štyrikrát za sebou. Pa cesto zabalíme do vlhkej utierky a dáme na 1 1/2 hodiny do chladničky.
- Vychladené cesto vyvaľkáme a vykrájame z neho rovnako veľké trojuholníky. Na každú širokú stranu cesta položíme lyžicu mandľovej náplne a zrolujeme do tvaru rožka/podkovy.
- Naukladáme ich na plechy vyložené papierom na pečenie, zaklopíme a necháme 30 minút odpočívať. Medzitým si v miske našľaháme vajcia s lyžicou vody a potrieme nimi povrch rožkov ešte, než ich vložíme do rúry predhriatej na 190 stupňov.
- Pečieme 30 minút dozlatista, potom vyberieme a necháme vychladnúť, aby nebola glazúra lepkavá. Pred podávaním môžeme ešte pocukrovať alebo pokvapkať čokoládou.