Pripravte svoje chuťové poháriky na neskutočnú jazdu s týmito receptami na plnené rožky! Najlepšia kombinácia cesta a náplní, zaručí, že po nich nezostane ani drobček!
Takže si radšej pripravte poriadnu zásobu, pretože tejto dobroty nebude nikdy dosť.
Zamilujú si ich ako veľkí, tak tí najmenší. Pripravte im na nedeľné ráno prekvapenie v podobe krehkých domácich croissantov plnených čokoládou alebo ak máte radi slané verzie, tak ich naplňte šunkou či syrom.
Fantázii sa medze nekladú, tak sa do nich pustite!
Naše recepty
Odkiaľ pochádza plnený rožok alebo rugelach?
Rugelach patrí, po dlhé stáročia, medzi obľúbené židovské pečivo.
Plnené pečivo v tvare polmesiaca sa pôvodne vyrábalo z kysnutého cesta a plnilo sa ovocnými lekvárom, makovou náplňou alebo mletými orechmi.
Dnes je rugelach najobľúbenejším sladkým pečivom ako v americkej židovskej komunite, tak aj v Izraeli. Ale vďaka „cestovaniu“ sa rugelachy na jednotlivých kontinentoch veľmi odlišujú.
V židovskej histórii je mnoho príkladov, kedy pokrmy putovali naprieč krajinami a kontinentmi, pritom sa menili a chute, a techniky výroby boli prispôsobované okoliu. Stalo sa tak aj pri rugelachu, ktorý putoval z východu na západ a zo strednej Európy sa dostal až do USA, pričom bol natoľko svojou cestou modifikovaný, že sa s tradičným izraelským rugelachom zhoduje len názvom.