Jedinečný pokrm, ktorého servírovanie je jedinečným gastronomickým zážitkom.
Ingrediencie:
Náplň
- 1 kel
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa
- 3/4 šálky varenej ryže
- 1 šálka vody
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička sušeného mletého cesnaku
- 2 čajové lyžičky olivového oleja
- soľ, korenie
Omáčka
- 400 g sekaných paradajok v konzerve
- 150 g paradajkového pretlaku
- 1 strúčik cesnaku
- 2 PL masla
- 1/2 šálky nakrájanej cibule
- 2 čajové lyžičky sušeného oregana
- 2 čajové lyžičky sušeného tymiánu
- 1 čajová lyžička trstinového cukru
- soľ, korenie
Postup:
- V miske zmiešajte paradajky, pretlak, cibuľu, maslo, cukor a korenie do podoby omáčky.
- Pomocou ostrého noža vydlabajte kelovú hlavu tak, aby vám zostala „škrupina“ s asi 3 centimetrmi silnou stenou.
- Vydlabaný stred kelu nakrájajte na drobné kúsky.
- Na panvici rozohrejte olej a orestujte na ňom nakrájaný kel a cibuľu domäkka, približne 5 minút.
- Potom zmes z tepla odstráňte a nechajte vychladnúť.
- V miske zmiešajte mleté mäso, cibuľovo-kelovú zmes, ryžu, vajcia, soľ a korenie.
- Prilejte k zmesi paradajkovú omáčku a premiešajte.
- Následne túto zmes pomocou lyžice preložte do kelovej škrupiny.
- Celú kelovú hlavu pevne zabaľte do bavlneného plátna, v ktorom budete kel variť, aby sa nerozpadol.
- Takto zabalenú hlavu vložte do hrnca so šálkou vody a priklopené pokrievkou varte približne 60-75 minút na miernom ohni, kým kel nezmäkne.
- Potom kel z hrnca opatrne vyberte a rozbaľte plátno.