Inšpirujte sa aj receptom na plnenú focacciu mozzarellou a šunkou. Ideálna na raňajky, ľahké obed alebo desiatu.
Ingrediencie
- 450 g múky
- 2 lyžičky sušeného droždia
- olivový olej
- 300 ml teplej vody
- 100 g šunky
- 2 vetvičky tymiánu
- soľ
- mleté korenie
- 200 g mozzarelly
Postup
- Najprv preosejte múku do misy a zmiešajte so sušeným droždím. Uprostred vytvorte jamku, do ktorej dajte 4 lyžice olivového oleja a 300 ml teplej vody.
- Hneťte a zarobte na cesto. V prípade potreby pridajte trochu oleja. Na pomúčenej doske ručne 10 minút hneťte, aby bolo cesto pružné a trochu lepivé.
- Potom vložte do vymastenej misy olivovým olejom, prikryte a nechajte asi 1,5 hodiny kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Medzitým si nakrájajte šunku alebo nechajte vcelku, to je na vás. Mozzarellu taktiež nakrájajte a osoľte a okoreňte.
- Predhrejte rúru na 220 °C.
- Dno koláčovej formy vyložte papierom na pečenie a papier potrite olivovým olejom.
- Tretinu cesta odkrojte a dajte bokom. Zvyšné cesto vložte do formy a pomocou naolejovaných prstov ho roztiahnite do všetkých strán a vytiahnite boky. Nechajte okraje asi 1 cm vysoké.
- Doprostred rozprestrite šunku a navrch mozzarellu.
- Oddelenú tretinu cesta rozvaľkajte do kruhu veľkého ako vaša forma a položte na náplň. Boky zo spodnej časti prehnite a stlačte tak, aby potom syr nevytiekol.
- Nakoniec potrite olivovým olejom a osoľte. Pečte asi 20-30 minút.
- A plnená domáca focaccia je na svete!
Inšpirujte sa tiež našimi skvelými receptami na americké muffiny ! 10 variant týchto báječných a sladkých dobrôt.