Vlašské orechy sa väčšinou jedia samotné ako desiata. Skúste si z nich, ale pripraviť o lahodnú orechovú náplň do jemného koláča. Určite vám zachutí! Alebo si pripravte ďalšiu dobrotu v podobe lahodnej orechovej torty , tá taktiež nemá chybu.
Čo budeme potrebovať
Na kruste
- 180 g múky
- 100 g masla (na kocky)
- 1 lyžička soli
- 1 žĺtok
- 2 lyžice studenej vody
Na náplň
- 100 g vlašských orechov
- 2 vajcia
- 150 ml tmavého kukuričného sirupu
- 30 g masla (rozpusteného)
- 40 g hnedého cukru
- 1 lyžička škorice v prášku
- štipka soli
Postup
- Múku a soľ preosejeme do veľkej misy.
- Pridajte studené nakrájané maslo a premiešajte.
- Vmiešajte vaječný žĺtok a 2 lyžice studenej vody, jemne prehneťte, aby vzniklo cesto.
- Dajte do chladničky aspoň na 30 minút.
- Orechovú plnku pripravíme rozšľahaním 2 vajec v strednej mise.
- Pridajte hnedý cukor, soľ, tmavý kukuričný sirup, rozpustené maslo a škoricu. Dobre premiešajte.
- Vlašské orechy nasekáme nahrubo na malé kúsky a dáme bokom.
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Cesto rozvaľkajte a položte ho do guľatej koláčovej formy.
- Odstráňte prebytočné cesto okolo okrajov.
- Po celom ceste rovnomerne rozprestrite nasekané vlašské orechy a nalejte náplň.
- Pečte v predhriatej rúre 30 minút alebo pokiaľ špajľa zapichnutá doprostred nevyjde čistá.