Aj takto môžeme tento retro šalát pripraviť a podávať! Recept je viac „fresh“ variantom s kopou zeleniny a doplnený o krémovú mozzarellu, ale zálievka je tradične z majonézy, horčice, cukru a octu.
Čo budeme potrebovať
Na šalát
- 4 kríkové paradajky (nakrájané na kocky)
- 10 žltých cherry paradajok (nakrájaných nadrobno)
- Zelenú papriku (nakrájanú na kocky)
- 40 g olív
- ½ červenej cibule (nakrájanú na kocky)
- 230 g mozzarelly (nadrobno nakrájaná)
- 500 g šunkovej salámy (nakrájaný na kocky)
- Hrsť čerstvej bazalky
- Hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lyžičky olivového oleja
- Strúčik cesnaku
- Štipka soli
- Štipka korenia
Na toasty
- Toasty
- Olivový olej
- 4 strúčiky cesnaku
- Štipka soli
- Štipka korenia
Na zálievku
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- Lyžička horčica
- Lyžička cukru
- 200 g majonézy
- ½ lyžičky soli
- Lyžička bieleho octu
- ½ lyžičky talianskeho korenia
- Štipka korenia
Postup
- Ako prvé si nakrájame všetku zeleninu
- Potom nakrájame mozzarellu a nakoniec salámu
- Do veľkej misy pridáme kríčkové paradajky a postupne pridávame všetky zvyšné ingrediencie až na petržlenovú vňať
- Vo vedľajšej mise si zmiešame všetky ingrediencie na zálievku
- Zmes miešame, aby sa ingrediencie rovnomerne prepojili, a dáme bokom
- Na cesnakové toasty si jednotlivé plátky dozlatista opečieme na panvici
- Akonáhle sú opečené, každý plátok pokvapkáme lyžičkou olivového oleja
- Potom ich potrieme strúčikom cesnaku a posypeme štipkou soli a korenia
- Nakrájaný a premiešaný šalát zalejeme pripravenou zálievkou z majonézy a rovnomerne premiešame, aby sa zelenina obalila
- Ochutnáme a poprípade podľa našich preferencií dochutíme
- Hotový šalát podávame s cesnakovými toastami ako prílohu