Pre mäsožrúty. Variant receptu na kôprovú omáčku vylepšenú obzvlášť pre gurmánske jazýčky.
INGREDIENCIA:
- 1500 g hovädzieho zadného mäsa
- 2 plátky slaniny
- 6 lyžíc masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 250 ml suchého bieleho vína
- 3 lyžice kôpru
- ½ citróna
- 3 lyžice kyslej smotany
- 150 ml smotany šľahania
- soľ
- korenie
- ocot
- cukor
POSTUP:
- Hovädzie mäso si umyte, osušte a prešpikujte slaninou.
- Osoľte, okoreňte, dajte do pekáča, dajte naň zhruba 3 lyžice masla, podlejte vínom.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C.
- Po 15 minútach teplotu znížte na 160 °C a nechajte piecť ešte hodinu a pol.
- Nezabudnite na pravidelné podlievanie výpekom.
- Potom rúru vypnite a nechajte ešte na 10 minút v rúre, následne ju vyberte a zabaľte do alobalu.
- Výpok si narieďte do 250 ml tekutiny (tú využijeme na omáčku).
- Zvyšok masla si nechajte v hrnci rozpustiť, zaprášte múkou, urobte zápražku a podlejte výpekom.
- Chvíľu varte, potom pridajte smotanu na šľahanie, soľ, korenie, nasekaný kôpor, citrónovú kôru a dochuťte cukrom a octom.
- Omáčku podávajte s mäsom nakrájaným na plátky a ideálne knedľou.