Aj keď väčšinou sa táto vianočná pochúťka pripravuje z čerstvého droždia, existujú aj varianty s práškom do pečiva. Tento recept je toho dokladom.
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 g tvarohu
- 200 g masla
- 180 g cukru
- 120 g nasekaných mandlí
- 2 vajcia
- 100 g hrozienok
- 50 g kandizované citrónovej kôry
- 50 g kandizované pomarančovej kôry
- štipka kardamómu
- štipka muškátového orieška
- malé množstvo rumu
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 1 vrecúško prášku do pečiva
Na potretie
- 60 g rozpusteného masla
- 4 PL práškového cukru
Postup:
- Najprv zmiešajte múku s práškom do pečiva.
- Potom zmes zmiešajte s korením, rumom, vajcami, maslom a tvarohom a ručne alebo s pomocou kuchynského robota vypracujte hladké cesto.
- Vmiešajte kandizované ovocie.
- Cesto vytvarujte do tvaru štôlne.
- Predhrejte rúru na 175°C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Vianočná štôlňa sa pečie približne 60 minút.
- Ešte horúcou ju následne potrite rozpusteným maslom a husto posypte práškovým cukrom.
Patríte medzi milovníkov mandlí? Využite ich okrem štôlne aj pri príprave mandľových vianočných cukroviniek !