Túto rybiu polievku z kapra oceníte nielen na Vianoce. S koreňovou zeleninou tvorí dokonalú súhru.
INGREDIENCIA
Na vývar:
- 250 g kaprích kostí (môže byť aj hlava bez očí)
- kaprí ikry a mliečie (kto má rád)
- 100 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
- 1 menšia cibuľa
- 2 guličky čierneho korenia
- 3 guličky nového korenia
- 2 bobkové listy
- soľ
- 1 liter vody
Na polievku:
- 150 g koreňovej zeleniny
- 1 väčšia cibuľa
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 100 g kapra prípadne
- petržlenová vňať
- štipka muškátového orieška
- korenie
- soľ
POSTUP
- Kaprí skelet aj hlavu si dáme do hrnca spolu s korením, očistenou a na väčšie kusy nakrájanou zeleninou, celou cibuľou v šupke.
- Pridáme vodu a soľ.
- Vývar privedieme do varu, po dosiahnutí varu stlmíme a necháme prebublávať minimálne hodinu.
- Potom vývar scedíme.
- V druhom hrnci si orestujeme základ polievky na masle.
- Na kocky nakrájanú zeleninu vrátane cibule a ikier a mliečia restujeme, potom zasypeme múkou, podlejeme vývarom, osolíme, okoreníme a necháme variť do zmäknutia zeleniny.
- Ak používame mliečie, po uvarení ho odblaníme a nakrájame na kúsky.
- Pred koncom pridáme muškátový oriešok a petržlenovú vňať.