Ako už bolo spomenuté v úvode, sviečková nemusí nutne obsahovať len hovädzie mäso. V tejto variante si ju vyskúšame s bravčovým mäsom.
Ingrediencie
- 500g bravčového mäsa
- 50g slaniny nakrájanej na kocky
- 230 ml zeleninového vývaru (alebo kocka bujónu)
- soľ
- korenie
- 1 polievková lyžica octu
- 1 veľká mrkva
- 1 stredný koreň zeleru
- 1 stredný koreň petržlenu
- 1 veľká cibuľa
- 100g rozpusteného masla
- 5 guličiek celého korenia
- 4 guličky nového korenia
- 3 bobkové listy
- šťava z 1 citróna
- 235ml smotany na šľahanie a mlieko na zriedenie
- hladká múka na zahustenie
- V prípade potreby cukor
Postup
- Mäso napichnite nožom a do vytvorených dierok napichnite kocky slaniny. Osoľte a okoreňte.
- Do väčšieho hrnca nakrájajte cibuľu, nastrúhajte koreňovú zeleninu, pridajte korenie, citrónovú šťavu, ocot a navrch mäso.
- Zalejte všetko rozpusteným maslom a nechajte cez noc v chladničke.
- Ďalší deň zalejte vývarom, prikryte pokrievkou a poduste v rúre na 160 ° C, kým mäso nebude mäkké – aspoň 2 hodiny.
- Mäso vyberte bokom. Z hrnca vyberte všetko korenie a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérom.
- Prilejte smotanu a povarte. Podľa chuti pridajte soľ, citrón, ocot alebo cukor.
- Pokiaľ omáčka nie je dostatočne hustá, môžete ju zahustiť trochou múky.
- Mäso nakrájajte na plátky, vložte späť do omáčky a nechajte prehriať.
- Podávajte s knedľou a brusnicovou omáčkou.