Pohánka patrí medzi najzdravšie neobilné potraviny vôbec. Prečo by sme sa teda nemali vyhýbať jej konzumácii? Tu je niekoľko dôvodov:
- je bezlepková
- má vysoký obsah horčíka, medi, železa a fosforu
- je skvelým zdrojom vlákniny
- reguluje hladinu cukru v krvi
- má vysoký podiel bielkovín
- spomaľuje starnutie
Čo budeme potrebovať
- 250 g pohánky
- 125 ml vody
- 125 ml mandľového mlieka
- Lyžička škorice
- Lyžička vanilkového extraktu
- Med (javorový sirup)
Postup
- Pohánku si pod studenou vodou prepláchneme a necháme ju odkvapkať
- Do hrnca potom pridáme odkvapkanú pohánku, vodu, mandľové mlieko, škoricu a vanilku
- Všetko v hrnci privedieme do varu
- Potom teplotu stlmíme a hrniec prikryjeme pokrievkou
- Takto varíme asi 10 minút
- Keď sa voda s mliekom vstrebajú, hrniec zložíme zo sporáka a prikrytý hrniec necháme takto ďalších 5-10 minút odpočívať
- Do uvarenej pohánky pridáme med a premiešame
Toto množstvo pohánky by malo stačiť na normálne 4 porcie .
Tento jednoduchý a rýchly recept na kašu z pohánky je skvelý ako príloha pre slané pokrmy. Vyskúšajte ho napríklad s receptom na kuracie mäso na karí alebo ako prílohu k receptom na zapečené mleté mäso.