Táto žiarivo fialová polievka má bohatú a zemitú chuť vďaka čerstvej repe a pálivému chrenu. Podávajte navyše s ďalšou kyslou smotanou ako skvelý obed či večeru.
Ingrediencie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná na plátky
- 500 g zemiakov, olúpaných a nasekaných
- 750g červenej repy, olúpané a nasekané
- 600ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 100 ml kyslej smotany
- 4-5 lyžíc chrenu
- malá hrsť kôpru (voliteľne)
Postup
- Na veľkej panvici zahrejte polovicu olivového oleja.
- Pridajte cibuľu a na miernom ohni ju za stáleho miešania jemne povarte, asi 5 minút, kým nezmäkne.
- Pridajte zemiaky a červenú repu a za stáleho miešania varte 3-4 minúty.
- Prilejte kuracie alebo zeleninový vývar a 500 ml vody.
- Priveďte do varu a potom čiastočne zakryte pokrievkou na 20–25 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Rozmixujte s polovicou kyslej smotany do hladka.
- Dochuťte soľou a mletým čiernym korením a podľa chuti pridajte chren.
- Podávajte so zvyšnou kyslou smotanou a ozdobte kôprom.