Pri príprave tohto variantu polievky využijete prekvapivo aj reďkovkové listy. Ich chuť sa tu skvele snúbi s bazalkou a pažítkou.
Ingrediencie:
- 3 zväzky reďkoviek
- 2/3 šálky reďkovkových listov
- 2 šalotky
- 1 zemiakov
- 3 šálky kuracieho vývaru
- 1/2 šálky mlieka
- 1/4 šálky olivového oleja
- 1/4 šálky nasekaných lístkov čerstvej bazalky
- 3 PL nasekané čerstvé pažítky
- 1 čajová lyžička citrónovej kôry
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku
- 3 PL masla
- soľ, korenie
Postup:
- Vo veľkom hrnci rozpustite maslo a pridajte doň nakrájanú šalotku.
- Za občasného miešania nechajte šalotku zosklovatieť, približne 3 minúty.
- Pridajte na štvrtky nakrájané reďkovky a zemiaky, všetko osoľte a okoreňte.
- Za častého miešania varte približne 5 minút.
- Prilejte kurací vývar a mlieko a priveďte do varu a následne varte, kým zelenina nezmäkne, približne 15 minút.
- V medziobdobí si v mise zmiešajte nakrájané reďkovkové listy, bazalku, pažítku, olej, citrónovú kôru a šťavu, a prelisovaný cesnak.
- Takto vytvorené reďkovkové pesto dajte bokom.
- Polievku preložte do kuchynského robota a rozmixujte ju do podoby krému.
- Polievku následne uložte na aspoň 2 hodiny do chladničky.
- Pred podávaním polievku dochuťte zeleným reďkovkovým pestom a ozdobte plátkami reďkoviek.
Reďkovková polievka s vňaťou chutí skvele predovšetkým s čerstvým pečivom.
Skvelým pomocníkom nielen na prípravu reďkovkových krémov je kuchynský robot. Ak neviete, ako si elektrický šľahač s mixérom vybrať , pozrite sa na náš veľký porovnávací test.