Poľská jačmenná polievka, je jednou z najobľúbenejších polievok miestnej kuchyne. Môžete si ju pripraviť v niekoľkých rôznych variantoch. Židovské verzie sú často vegetariánske a iné sú založené na hovädzom alebo kuracom vývare a obsahujú slaninu alebo rebrá pre lepšiu chuť, presne ako tento recept. Spoločnou prísadou sú jačmenné alebo pohánkové krúpy, pričom množstvo a rozmanitosť použitej zeleniny záleží čisto len na vás.
Čo budeme potrebovať
- 4 plátky tučnej slaniny
- 500 g sušených húb
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 veľké žlté cibule (nakrájané)
- 3 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 3 lyžice čerstvej petržlenovej vňate (nasekané)
- 2,5 l kuracieho vývaru (alebo hovädzieho vývaru, zeleninového vývaru alebo vody)
- 200 g perlového jačmeňa
- 4 stredné mrkvy (ošúpané a nakrájané na kolieska)
- 4 stredné zemiaky (ošúpané a nakrájané na kocky)
- Bobkový list
- 2 lyžice korenia Vegeta
- Čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
Postup
- Sušené huby dáme do žiaruvzdornej misky a zalejeme ich vriacou vodou a necháme ich nasiaknuť
- Pod studenou vodou si precedíme krúpy z jačmeňa a necháme ich odkvapkať
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme olivový olej
- Pridáme slaninu a opekáme, kým nebude chrumkavá
- Potom pridáme cibuľu a cesnak a restujeme, kým cibuľa nezosklovatí
- Pridáme petržlen, vývar, scedený jačmeň, mrkva, zemiaky, bobkový list, Vegetu a korenie
- Huby scedíme a nakrájame ich
- Vhodíme ich do hrnca a polievku privedieme do varu
- Znížime teplotu a varte približne 1 hodinu, kým jačmeň nezmäkne
- Polievku podávame s kopčekom kyslej smotany a domácim pečivom
Pokiaľ chcete zvýšiť obsah bielkovín, ktoré spoločne s polievkou skonzumujete, jednoducho k tomuto receptu pridajte vajcia.
Na krúpovú polievku s vajcom si stačí v samostatnej mištičke rozklepnúť 1-2 vajcia, ktoré prešľaháme a pridáme ho spoločne s hráškom a fazuľkami do vriacej polievky.
Necháme ho variť, kým sa vajcia nezrazia.