Langustie mäso je krehké, mäkké a veľmi jednoduché na prípravu. Chuťou a textúrou podobné homára, ale za zlomok nákladov. Tento recept je naozaj jednoduchým variantom pre rýchlu večeru uprostred týždňa, ale aj dostatočne elegantný pre zvláštne príležitosti.
Čo budeme potrebovať
- 8 lyžíc masla (rozdeleného)
- 160 g žltej cibule (nakrájané na kocky)
- 60 g zeleru (nakrájaného na kocky)
- 60 g mrkvy (nakrájané na kocky)
- 70 ml paradajkového pretlaku
- 950 ml kuracieho vývaru
- ½ lyžičky cesnakového prášku
- ½ lyžičky cibuľového prášku
- Lyžička sušeného estragónu
- 250 ml červeného vína (sladkého)
- 340 g langustích chvostov (varené a olúpané, rozmrazené)
- 450 ml hustí smotany na šľahanie
- 4 lyžice múky
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky korenia
- Strúhaný parmezán
Postup
- Vo veľkom hrnci rozpustíme 4 lyžice masla a vhodíme nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler
- Zeleninu vyprážame po dobu 8–10 minút, kým nebude mäkká
- Polovicu zeleniny vyberieme z panvice a dáme bokom
- Do hrnca pridáme paradajkový pretlak pastu a pokračujeme vo varení ďalšiu 1 minútu, potom pridáme vývar, cesnak, cibuľu, estragón a víno
- Zmes v panvici privedieme do varu
- Pridáme 60 g langusty a všetko rozmixujeme ponorným mixérom
- Pridáme smotanu a znovu privedieme do varu
- Medzitým si pripravíme zápražku tak, že rozpustíme zvyšné maslo v nepriľnavej panvici a potom pridáme múku a miešame asi 3 minúty, kým sa všetko nezmieša a múka nezačne hnednúť
- Do polievky vmiešame zápražku
- Akonáhle polievka zhustne, pridáme späť odloženú zeleninu a zostávajúce langustu
- Polievku z langusty ochutnáme a dochutíme soľou a korením
- Langustu necháme v polievke pár minút prehriať a potom polievku podávame posypanú parmezánom