Fanúšikovia polievok si tiež prídu na svoje. Hoci ako cesnak nevyzerá, má takmer totožnú arómu a veľmi lahodnú chuť. V polievke je neprekonateľný a vy sa k tomuto receptu budete radi vracať. Keď ešte do tejto polievky prihodíte krutóny, bude to dokonalosť sama.
Ingrediencie:
- 2 polievkové lyžice masla
- 1 menšia cibuľa
- 2 lyžice polohrubej múky
- 3 hrnčeky zeleninového vývaru
- 1 hrsť listov medvedieho cesnaku
- 2 lyžice smotany na šľahanie
- Soľ
- Mleté čierne korenie
Postup:
- Pripravíme si hrniec, dáme doň maslo a necháme na miernom ohni rozpustiť.
- Akonáhle je maslo rozpustené, prihodíme olúpanú a na kocky nakrájanú cibuľu a zaprášime múkou.
- Za stáleho miešania necháme 5 – 7 minút restovať a dávame pozor, aby múka nezhnedla.
- Potom začneme po častiach prilievať zeleninový vývar bez toho, aby prestaneme miešať.
- Privedieme polievku do varu a na nízky stupeň varíme po dobu 5 minút.
- Občas premiešame, aby sa polievka neprichytila.
- Medzitým očistíme listy cesnaku pod väčším prúdom vody.
- Nakrájame ho na hrubšie kúsky a pridáme do hrnca.
- Osolíme, okoreníme a necháme zhruba 2 minútky povariť.
- Potom hrniec odstavíme a pomocou tyčového mixéra polievku rozmixujeme.
- Zjemníme ešte priliatím smotany na šľahanie, naposledy zamiešame a môžeme servírovať.
Tip: Ak sa podarí zohnať lístkové cesto v obľúbených ultra tenkých plátoch, potom ich vrstvíme na seba a každú vrstvu vždy zľahka potrieme trochou masla a vrstvíme, až kým nespracujeme takmer všetky pláty cesta. Necháme si bokom zhruba 3–4 pláty a tie potom použijeme na zakrytie koláča.