Žihľavy sú jednou z prvých rastlín, ktorá sa na jar objavuje. Viete, že ich nemusíte nutne pridávať iba do plnky, ale že z nich možno uvariť aj veľmi chutnú a zdravú polievku?
Ingrediencie
- 2 šálky čerstvých mladých žihľav
- 2 zemiaky
- 1 šalotka
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1 citrón
- 1 PL estragónu
- kyslá smotana (voliteľné)
- 1 PL olivového oleja
- soľ, korenie
Postup
- V hrnci s olejom orestujte nakrájanú šalotku a prelisovaný cesnak, približne 3-4 minúty.
- Pridajte na kocky nakrájané olúpané zemiaky, vývar, soľ a korenie.
- Priklopte pokrievkou a varte za občasného miešania približne 10-15 minút.
- Keď sú zemiaky mäkké, pridajte nasekané listy žihľavy a miešajte po dobu 2 minút.
- Zmes preložte do mixéra a rozmixujte dohladka.
- Vráťte polievku do hrnca, pridajte estragón a citrónovú šťavu.
Žihľavovú polievku podávajte s trochou kyslej smotany.