Táto polievka je veľmi obľúbená predovšetkým v Nemecku, okrem uvedených ingrediencií ju môžete obohatiť aj ďalšou zeleninou, napríklad mrkvou, zelerom či karfiolom.
Ingrediencie
- 3 kaleráby (cca 700 g)
- 2 zemiaky (cca 500 g)
- 1 cibuľa
- 750 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 3 PL smotanového taveného syra
- 2 PL čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 1 PL olivového oleja
- 1 čajová lyžička cukru
- muškátový oriešok
- soľ, korenie
Postup
- Olúpte kaleráb a prípadne odstráňte jej drevnaté časti.
- Kaleráb nakrájajte na kocky.
- Zemiaky tiež olúpte a nakrájajte na kocky.
- V hrnci rozohrejte olej a zosklovať na ňom nakrájanú cibuľu.
- Následne k cibuli pridajte zemiaky a kaleráb, poduste približne 5 minút.
- Prilejte do hrnca vývar a varte za občasného miešania približne 20 minút.
- Keď je zelenina mäkká, pridajte tavený syr.
- Následne zmes rozmixujte pomocou tyčového mixéra dohladka.
- Pridajte cukor, soľ, muškátový oriešok a citrónovú šťavu.
- Všetko dôkladne premiešajte a môžete podávať.
Túto polievku podávajte posypanú chilli a kučeravou petržlenovou vňaťou.