Tento recept je ideálny pre každého milovníka paradajok, zvlášť keď si k nemu ešte pripravíme grilovaný syrový sendvič. Je to jednoduchý a veľmi chutný obed, ale aj výborná večera.
Dokonca keď použijeme trochu fantázie a vhodne nazdobíme, môže to byť pokojne súčasť nejakého večierka a jeden z jeho chodov. Niekto si k tejto polievke dáva dokonca baklažán z grilu. Ako si ho urobiť zistíte medzi receptami na grilovaný baklažán .
Ingrediencie:
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica čerstvého nesoleného masla
- 1 veľká biela cibuľa
- 1 – 2 veľké strúčiky cesnaku
- 2 lyžice polohrubej múky
- 3 hrnčeky kuracieho vývaru
- 800 g celých olúpaných slivkových paradajok
- 1 a 1/2 lyžičky cukru
- 1 vetvička čerstvého tymiánu
- 1/8 lyžičky mletého čierneho korenia
- Soľ podľa chuti
- Bazalka a pažítka na ozdobu
Postup:
- Cibuľu olúpeme a jemne nasekáme. Cesnak očistíme a prelisujeme.
- Olej aj maslo dáme do hrnca a zahrievame, kým sa maslo neroztaví.
- Prihodíme cibuľu s cesnakom a za občasného miešania varíme asi 8 minút. Oboje musí byť mäkké so zlatistým nádychom.
- Vmiešame múku, prelejeme kuracím vývarom, pridáme paradajky, cukor, vetvičku tymiánu a 1/4 lyžičky nasekanej bazalky.
- Privedieme do varu, pričom miešame pravidelne, aby sa múka nelepila na dno hrnca.
- Znížime teplotu, zakryjeme pokrievkou a varíme 40 minút. Po uplynutí tejto doby vyberieme vetvičku tymiánu a zlikvidujeme.
- Polievku odstavíme, necháme trochu vychladnúť a potom nalejeme do mixéra či kuchynského robota a dôkladne rozmixujeme.
- Hrniec opláchneme a polievku vrátime späť do hrnca. Ochutíme ešte soľou a korením podľa chuti.
- Podávame teplé, nie vriace. Ozdobíme bylinkami.