Jednoduchá polievka so zeleninou, cesnakom, rascou a gréckym jogurtom, ktorý jej dodá tú správnu krémovitosť a plnosť. Jednoduché, zdravé a chutné jedlo!
Ingrediencie
- asi 6 veľkých olúpaných mrkví, nakrájaných na plátky
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
- 4 strúčiky cesnaku, olúpané a ponechané celé
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 a ½ čajovej lyžičky soli a navyše podľa chuti
- 1 čajová lyžička mletej rasce
- ¼ lyžičky čierneho korenia plus ďalšie podľa chuti
- 2 plechovky celých lúpaných paradajok (po 400 g)
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- ½ šálky obyčajného gréckeho jogurtu plus ďalšie na podávanie
- čerstvá bazalka voliteľne na podávanie
Postup
- Umiestnite rošty do hornej a dolnej tretiny rúry a predhrejte rúru na 200 stupňov C.
- Poriadne postriekajte dva plechy olejom v spreji.
- Dajte bokom.
- Vložte mrkvu, cibuľu a cesnak do veľkej misy.
- Pokvapkajte olivovým olejom a potom posypte 1 čajovou lyžičkou soli, rascou a čiernym korením.
- Dobre premiešajte, potom zeleninu rozložte v jednej vrstve na pripravené plechy a zaistite, aby sa zelenina na žiadnom mieste nehromadila.
- Pečte po dobu 25 až 30 minút a dvakrát zeleninu počas pečenia obráťte.
- Keď bude zelenina krásne mäkká a hnedá, vyberte z rúry a nechajte 10 minút vychladnúť.
- Zatiaľ čo zelenina chladne, zlejte paradajkovú šťavu z plechoviek do malej misky alebo odmerky.
- Dajte bokom.
- Pracujte v dvoch dávkach.
- Pridajte polovicu restovanej zeleniny do mixéra.
- Pridajte 1 plechovku scedených paradajok.
- Rozmixujte do hladkého pyré, potom ho nalejte do štvorlitrového alebo väčšieho hrnca so silným dnom.
- Opakujte so zvyšnou zeleninou a paradajkami a pridajte do hrnca.
- Vmiešajte pripravenú paradajkovú šťavu, bazalku, jogurt a zvyšné ½ čajovej lyžičky soli.
- Priveďte k miernemu varu a nechajte variť asi 10 minút.
- Ochutnajte a podľa potreby pridajte ďalšiu soľ alebo korenie.
- Podávajte teplé, s čerstvou bazalkou a trochou gréckeho jogurtu.