Nekysnuté svätomartinské rožky podľa tohto receptu majú podobnú konzistenciu ako francúzske croissanty, ale napriek tomu sú iné. Majú vynikajúcu chuť a krásne prevoňajú celú kuchyňu.
Ingrediencie:
- 1 vrecko instantného droždia
- 1 hrnček vlažného mlieka
- 1 polievková lyžica cukru kryštál
- 3 veľké žĺtky
- 1 hrnček cukru
- 1/2 kocky masla
Náplň:
- 1 hrnček maku
- 1 hrnček mandľovej náplne
Glazúra:
- 3 hrnčeky cukru múčka
- 2 lyžice vody
- 2 hrsti nasekaných mandlí
Postup:
- Do nádoby kuchynského robota dáme droždie, 1 hrnček vlažného mlieka, lyžicu cukru a necháme rozpustiť.
- Pridáme žĺtky, cukor, rozpustené maslo a premiešame. Prisypeme múku a dôkladne miesime zhruba 8 až 10 minút.
- Preložíme do misky vymastenej olejom, zakryjeme a dáme na teplé miesto kysnúť, kým nebude mať cesto dvojnásobný objem.
- Vyklopíme na pracovnú plochu, rozdelíme na dve časti a každú vyvaľkáme do kruhu, ktorý rozdelíme na 8 rovnakých trojuholníkov.
- V strednej miske zmiešame mak s mandľovou náplňou a dáme kúsok na každý jednotlivý dielik cesta v najširšom mieste.
- Zamotáme do tvaru rožku/polmesiaca a naukladáme na plech s papierom na pečenie, kde necháme znova asi tak 20 minút kysnúť.
- Rúru si predhrejeme na 190 stupňov, vložíme plechy a pečieme cca 20 minút dozlatista.
- Necháme úplne vychladnúť a medzitým si pripravíme glazúru. Na tú stačí len zmiešať v miske práškový cukor s vodou, aby mala glazúra redšiu konzistenciu.
- Natrieme na rožky a posypeme nasekanými mandľami. Servírujeme najlepšie s horúcim čajom alebo kávou.