Poľský guláš s klobásou a kyslou kapustou

Poľský guláš s klobásou a kyslou kapustou

Tento poľský „lovecký guláš“ obvykle obsahuje najmenej 3 rôzne druhy mäsa, od zveriny po bravčové rebrá, klobásy i teľacie mäso. V tejto verzii použijeme slaninu, kuracie stehná a klobásu. Pečené papriky, fenikel a líšky dodajú pokrmu poriadny šmrnc. Guláš sa varí s kyslou kapustou, ktorá je tu tradičným prvkom. To jednoducho musíte ochutnať!

Ingrediencie

  • 2 červené papriky
  • 4 paradajky
  • 500 g vykostených kuracích stehien bez kože
  • soľ podľa chuti
  • mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice masla
  • 120 g nakrájanej slaniny
  • 1 žltá cibuľa, nakrájaná na drobno
  • 3 šálky čerstvých líšok, nakrájaných na plátky
  • 1 fenikel, rozpolený a pokrájaný na tenké plátky
  • 1 pór, nakrájaný na tenké plátky
  • 1/4 šálky nakrájaného cesnaku
  • 1/4 šálky sladkej papriky
  • 750 g klobásy, nakrájané na plátky
  • 1/2 šálky nasekaného čerstvého kôpru
  • 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 šálky červeného vína
  • 4 šálky kuracieho vývaru
  • 4 šálky kyslej kapusty so šťavou

Postup

  1. Položte papriky na malý plech a pečte ich priamo pod grilom alebo ich môžete spáliť rovno na plynovom plameni.
  2. Počas pálenia ich často otáčajte a opekajte, kým koža nesčernie, asi 5 minút.
  3. Spálené papriky preložte do žiaruvzdornej misky a zakryte plastovou fóliou.
  4. Nechajte asi 10 minút odstáť, kým papriky dostatočne nevychladnú.
  5. Odstráňte kožu, stonky a semená a vložte do mixéra.
  6. Pridajte paradajky a všetko rozmixujte do hladka.
  7. Kurča osoľte a okoreňte.
  8. Rozpustite maslo vo veľkom hrnci.
  9. Pridajte kuracie stehná a opekajte, kým nezhnednú, asi 4 minúty z každej strany.
  10. Preložte kurča na tanier.
  11. Do rovnakého hrnca pridajte slaninu a za stáleho miešania ju restujte asi 2 minúty.
  12. Pridajte cibuľu a huby a za občasného miešania restujte, kým cibuľa nezačne zlátnuť, asi 5 minút.
  13. Primiešajte fenikel, pór, cesnak a papriku a varte 2 minúty.
  14. Pridajte klobásu, kôpor a petržlenovú vňať.
  15. Varte za stáleho miešania ďalšie 3 až 4 minúty.
  16. Vráťte kurča do hrnca.
  17. Prilejte víno, priveďte do varu a varte, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu, asi 5 minút.
  18. Pridajte zeleninovú zmes a povarte.
  19. Pridajte vývar a kapustu a premiešajte.
  20. Priveďte do varu, znížte teplotu a jemne duste, kým zelenina nebude mäkká a kuracie kúsky hotové, asi 45 minút.
  21. Dochuťte soľou a podávajte.
Poľský guláš s mäsom a kyslou kapustou na tanieri s vedľa položenou vidličkou.
www.foodandwine.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.