Hľadáte recept na perfektnú sviatočnú večeru? Potom vyskúšajte napríklad toto luxusné hovädzie mäso so zeleninou pripravované v pomalom hrnci.
Ingrediencie
Na hovädzie mäso:
- 1 200 g hovädzieho mäsa vhodného na dusenie
- 1 lyžička mletej horčice
- 1 lyžička údené papriky
- 1 lyžička čierneho korenia
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- 1 a 1/2 šálky hovädzieho vývaru
- 1/2 šálky bieleho véna
- 1 lyžica octu octu
- 1/4 lyžičky drvenej morskej soli
- 3 bobkové listy
- 1 polievková lyžica tuku zo slaniny (alebo kokosového či extra panenského olivového oleja)
- 2 lyžice kukuričného škrobu alebo tapiokovej múky
Na zeleninu:
- 3 mrkvy
- 2 turíny
- 1 cibuľa
- 1 vodnicke
- 1 zemiaka
- 1 malá hlávka bielej kapusty
- 1 malá hlávka červenej kapusty
- 1/4 šálky extra panenského olivového oleja, prepáleného tuku zo slaniny alebo rozpusteného kokosového oleja
- 1 lyžička čierneho korenia
Postup
- V miske zmiešajte horčicu, papriku, čierne korenie a cesnak.
- Mäso osušte papierovou utierkou a zo všetkých strán ho rovnomerne posypte korením a rozotrite prstami.
- Počas prípravy zeleniny nechajte mäso na tanieri aspoň 30 minút odležať, aby dosiahlo izbovú teplotu.
- V malom hrnci priveďte do varu vývar, víno, ocot, soľ a bobkové listy.
- Stlmte plameň na najnižšiu a udržujte horúce.
- V ťažkej panvici rozpáľte tuk alebo olej.
- Keď sa začne trblietať, pridajte mäso a opekajte asi tri minúty z každej strany.
- Dajte vývar do veľkého pomalého hrnca na Low.
- Pridajte hovädzie mäso.
- Prikryte a varte 8-10 hodín.
- Keď je mäso hotové, vyberte ho na doštičku.
- Šťavu z panvice sceďte do malého hrnca, ale najprv odstráňte väčšinu tuku.
- Do malej misky dajte 1/4 šálky šťavy spolu s kukuričným škrobom alebo tapiokovou múkou a šľahajte do hladkej kaše.
- Dajte panvicu na strednú teplotu a priveďte do varu.
- Varte omáčku, kým nezhustne.
- Všetku zeleninu olúpte a nakrájajte na rovnako veľké kúsky.
- Kapustu nakrájajte na mesiačiky, odstráňte jadrovníky.
- Zeleninu poriadne premiešajte s olejom alebo tukom.
- Posypte čiernym korením a malým množstvom morskej soli.
- Zeleninu rozprestrite na pekáč, prikryte alobalom a dajte do chladničky.
- 40 minút pred podávaním predhrejte rúru na 230 stupňov Celzia.
- Vyberte pekáč z chladničky a pred vložením do rúry sa uistite, že má zelenina izbovú teplotu.
- Pečte 30 minút, kým zelenina po prepichnutí vidličkou nebude mäkká, potom zložte alobal a pečte ďalších 10 minút, kým zelenina nebude zvonku chrumkavá a vo vnútri mäkká.
- Podávajte s omáčkou a mäsom.