Tento recept sa od predchádzajúceho líši dĺžkou pečenia. Práve tá má na výsledok veľký vplyv. Hus po staročesku je tradičným pokrmom napríklad na Veľkú noc alebo napríklad nový rok.
Ingrediencie
- 1 hus
- Rasca
- Soľ
- Voda
Postup
- Hus očistite, umyte az brušnej dutiny odoberte prebytočný tuk.
- Potom mäso osoľte na povrchu aj vo vnútri a okmínujte.
- Predhrejte si rúru na 190°C.
- Odobranú masť si nakrájajte a rozprestrite na pekáč.
- Hus položte chrbtom na nakrájanú masť, podlejte vodou a dajte piecť.
- Počas pečenia polievajte a prepichujte tukové vankúšiky. (Podľa potreby podlejte viac vodou)
- Prebytočnú masť, čo z husi vytečie odoberte.
- Hus pomaly pečte, podlievajte a polievajte 2-3 hodiny, kým kôrka nebude chrumkavá.
- Upečenú hus potom naporciujte, prebytočnú masť z pekáča odoberte a časť výpeku ponechajte.
- Naporciovanú hus dajte dopiecť na 10-15 minút.
- Hotovú hus podávajte s knedľou, s kapustou alebo so zemiakmi.