Toto je ten najchutnejší recept na kačicu, aký môžete nájsť! Jej pomalým pečením s aromatickým korením a následným grilovaním z nej dokážete vyťažiť maximum. Servírujte s dokonalou omáčkou s olivami a vytvoríte úplne nezabudnuteľný pokrm!
INGREDIENCIA
- 2 veľké cibule, nahrubo nakrájané
- 1/4 šálky plus 2 lyžičky nahrubo nasekanej plocholistej petržlenovej vňate
- 1 polievková lyžica plus 1 lyžička nasekaného tymiánu
- 8 strúčikov cesnaku, rozpolených
- 2 bobkové listy
- 1 veľký stopka stopkového zeleru, nakrájaný na cca 0,5 cm kúsky
- 1 rozpolená kačica s hmotnosťou asi 2 kg, s odstránenou chrbticou, krkom a špičkami krídiel – to si však nechajte na vývar
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 1 lyžička provensálske korenie
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1/2 šálky suchého bieleho vína
- 3 šálky vody
- 1 hrnček kuracieho vývaru, najlepšie domáceho
- štipka cukru
- 1 a 1/2 šálky vykôstkovaných zelených olív, opláchnutých
POSTUP
- Predhrejte rúru na 250 ° Celzia.
- V malom pekáči rozprestrite polovicu nakrájanej cibule, 1/4 šálky petržlenovej vňate, 1 lyžicu tymiánu a cesnak, bobkové listy a stopkový zeler.
- Kožu kačice po celom tele prepichajte vidličkou a potrite kačicu 2 lyžičkami soli, 1 lyžičkou čierneho korenia a 1 lyžičkou provensálskych byliniek.
- Polovky kačice položte na zeleninu rezom dole a pečte 10 minút.
- Znovu prepichnite kožu kačice, pekáč prikryte alobalom a znížte teplotu rúry na 135 ° Celzia.
- Kačicu pečte ešte asi 3 hodiny, kým nie je mäso veľmi mäkké a väčšina tuku sa nevyškvarí.
- Medzitým vo veľkej hrnci opečte chrbticu, krk a špičky krídiel na miernom ohni, kým nie sú po celom povrchu dobre opečené.
- Pridajte zvyšnú nakrájanú cibuľu a varte na miernom ohni, kým nezhnedne, asi 4 minúty.
- Zlejte tuk z panvice a pridajte paradajkový pretlak.
- Varte za občasného miešania asi 3 minúty.
- Prilejte biele víno a priveďte zmes do varu.
- Pridajte vodu, kurací vývar a cukor a varte, kým sa tekutina nezredukuje na 1 šálku, asi 1 hodinu.
- Vývar preceďte a stiahnite z povrchu tuk.
- Keď je kačica mäkká, preložte ju na pracovnú plochu.
- Rozpolte každú polovicu kačice, odstráňte všetku zeleninu, tukové vrecká a voľné kosti.
- Kúsky kačice preneste na plech s okrajom vyložený papierom na pečenie kožou nahor.
- Šťavu z pekáča preceďte do hrnca a stiahnite tuk.
- Scedenú šťavu varte, kým sa nezredukuje na 1/4 šálky.
- Do hrnca pridajte precedený vývar a olivy a varte 10 minút.
- Omáčku dochuťte soľou, korením a provensálskym korením.
- Predhrejte si rúru na funkciu gril.
- Kačicu ochuťte provensálskymi bylinkami, soľou a korením.
- Grilujte asi 5 minút, alebo pokiaľ nie je kačica horúca a koža chrumkavá.
- Lyžicou nalejte omáčku na tanier a položte na ňu kačicu.
- Posypte zvyšnými 2 lyžičkami nasekanej petržlenovej vňate a 1 lyžičkou tymiánu a podávajte.