Pomaly pečený kohút

Pomaly pečený kohút

Tento recept vás nadchne, pretože po upečení sa mäso rozpadá a úplne sa rozplýva na jazyku. Samozrejme, že podobne ako kohúta, možno pripraviť aj kura.

Ingrediencie:

  • 1 kohút (cca 2 – 3 kg)
  • 1 chemicky neošetrený citrón
  • 1 veľká cibuľa
  • 4 – 6 strúčikov cesnaku
  • 1 hrnček piva alebo vína
  • Mleté čierne korenie podľa chuti
  • Soľ
  • Bylinková zmes (tymián, ligurček, petržlen)
  • Voda podľa potreby

Postup:

  • Začneme tým, že celého kohúta osolíme a predhrejeme si rúru na 150 stupňov.
  • Cibuľu očistíme a spolu s citrónom nakrájame na štvrťky.
  • Cesnak olúpeme, prelisujeme, zmiešame s bylinkami a rozotrieme na kohúta.
  • Umiestnime ho do pekáča, okoreníme, prihodíme nakrájanú cibuľu s citrónom, prilejeme pivo alebo víno a zaklopíme pokrievkou.
  • Potom pekáč vložíme do predhriatej rúry a pečieme 3 – 4 hodiny.
  • Priebežne kontrolujeme, ako sa odparili tekutiny a podľa potreby podlievame vodou.
  • Potrebujeme, aby nám v pekáči nakoniec zostala šťava/omáčka, ale nebola vodová až príliš, inak nebude chutiť, ako je treba.
  • Ku koncu pečenia zložíme pokrievku, zvýšime teplotu na 200 stupňov a pečieme ešte ďalších 30 – 40 minút.
  • Ako príloha sa hodí pečená zelenina a varené zemiaky. Tie prelejeme šťavou z kohúta.
Recept na kohúta pečeného pri nízkej teplote.
Zdroj: http://laviealapetiteferme.blogspot.com

Tip: Neváhajte ochutnať dokonalú marinádu na kohúta, ktorá je jednoduchá a rýchla. Nebudete už musieť premýšľať, ako naložiť kohúta.
Čo budete potrebovať:
1/2 hrnčeka extra panenského olivového oleja, 1/4 hrnčeka červeného vínneho octu, 3 nakrájané strúčiky cesnaku, 1 polievková lyžica talianskeho korenia, 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy, 2 lyžice svetlej sójovej omáčky, 1 soľ a mleté čierne korenie podľa chuti.
Ako na to:
Zmiešajte všetky ingrediencie v marinovacom sáčku. Pridajte naporciovaného kohúta a nechajte marinovať cez noc. Druhý deň stačí kohúta vybrať a dať piecť do pekáča, prípadne ho hodiť na gril a pravidelne potierať zostávajúcou marinádou, ktorá zostala v sáčku.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.