Králik najlepšie chutí, keď je pomaly pečený a čo potom keď ho dopĺňa luxusná omáčka zo zeleniny, horčice a cideru. To je ešte len delikatesa!
Čo budete potrebovať
- 4 králičie stehná
- 2 nahrubo nakrájané šalotky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno
- 1 stopka stopkového zeleru, nakrájaný nadrobno
- 1 stredne veľká mrkva, najemno nakrájaná
- 100 g pancetty alebo slaniny nakrájanej na malé kocky
- 20 g dijonskej horčice
- 1 bobkový list
- 4 vetvičky čerstvého tymiánu
- 1 malý list šalvie
- 1 vetvička rozmarínu
- 250 ml suchého cideru
- 250 ml kuracieho vývaru
- 30 ml creme fraiche
- 20 g masla
- 50 ml oleja
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- V ťažkej liatinovej panvici na miernom ohni opečte na oleji šalotku, stopkatý zeler, mrkvu a cesnak, kým nebudú mäkké a zosklovatené.
- Pridajte pancettu alebo slaninu a opekajte aspoň 7 minút, kým nezačne púšťať tuk (nechcete, aby bola chrumkavá).
- Vyberte tieto ingrediencie z panvice, tuk si ponechajte v panvici, zvýšte plameň a opekajte králičie stehienka z každej strany 1 minútu.
- Králičie stehná vyberte z panvice.
- Pridajte cider a nechajte variť asi 1 minútu.
- Králičie stehná potrite horčicou.
- Znížte teplotu a pridajte zeleninovú zmes s pancettou a králika späť do panvice spolu s bylinkami.
- Prilejte kuracie vývar.
- Vložte do rúry predhriatej na 150 stupňov Celzia a pečte 2 hodiny prikliatej pokrievkou.
- Po dvoch hodinách vyberte panvicu z rúry.
- Králika vyberte z panvice a udržujte ho v teple.
- Dajte panvicu na sporák na mierny plameň, pridajte creme fraiche a miešajte asi 5 minút.
- Vypnite plameň a pridajte maslo, aby omáčka zhustla.
- Pred podávaním vložte králika späť do panvice, aby sa prehrial a okoreňte podľa chuti.
- Podávajte so zemiakovou kašou.
Vyskúšajte aj našich ďalších 10 najlepších receptov na králika z rúry . Zamilujete si ich všetky!