Pomaly varené hovädzie líčka na víne

Pomaly varené hovädzie líčka na víne

Hovädzie líčka v dusenej omáčke z červeného vína sú neuveriteľne jemné a omáčka zase plná delikátnej chuti. V kombinácii s krémovou zemiakovou kašou sa jedná o jednoduchú a zároveň elegantnú večeru či výdatné jedlo uprostred týždňa.

Ingrediencie

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1,5 kg hovädzích líčok
  • 1 cibuľa, nahrubo nakrájaná na kocky
  • 1 stonka řapíkatého zeleru, nahrubo nakrájaný na kocky
  • 1 mrkva, nahrubo nakrájaná na kocky
  • 4 lisované strúčiky cesnaku
  • 6 stoniek čerstvého tymiánu alebo 1 a 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
  • 4 sušené bobkové listy (alebo 3 čerstvé bobkové listy)
  • 250 ml hovädzieho vývaru
  • 500 ml červeného vína (napr. Cabernet sauvignon alebo Merlot)
  • 2 – 3 lyžičky soli
  • čierne korenie

Postup

  1. Pripravte si hovädzie líčka: odrežte všetky veľké tukové membrány, vysušte a potom použite 1 čajovú lyžičku soli a čierneho korenia na dochutenie mäsa.
  2. Zahrejte 2 lyžice olivového oleja vo veľkom ťažkom hrnci na vysokom plameni.
  3. Opečte polovicu hovädzích líčok z oboch strán, kým nebudú krásne hnedé.
  4. Potom ich preložte na tanier a opakujte so zvyšným mäsom.
  5. Znížte teplotu na stredne vysokú a zohrejte zvyšnú 1 lyžicu olivového oleja.
  6. Pridajte cesnak a cibuľu.
  7. Restujte 3 minúty, kým cibuľa nezosklovatí.
  8. Pridajte zeler a mrkvu a restujte ďalšie 3 minúty.
  9. Nalejte zeleninovú zmes do pomalého hrnca a na ňu položte hovädzie líčka.
  10. Nalejte víno do hrnca, na ktorom sa robilo mäso a znovu zahrejte.
  11. Zvýšte teplotu na vysokú teplotu, a nechajte variť po dobu 1 minúty (aby sa trochu vyvarilo víno).
  12. Oškrabte hnedé kúsky zo spodnej časti hrnca, aby sa zmiešali s vínom.
  13. Nalejte víno do pomalého hrnca, potom pridajte aj všetky zvyšné prísady vrátane štipky soli a korenia (pridajte ďalšie podľa chuti neskôr).
  14. Varte v pomalom hrnci na nízkej teplote po dobu 8 hodín alebo vysokej teplote po dobu 6 hodín pre hovädzie líčka veľkosti 250 g alebo na nízkej teplote po dobu 10 – 12 hodín alebo vysokej teplote po dobu 8 hodín pre hovädzie líčka o veľkosti 350 g.
  15. Otvorte pomalý hrniec a vyberte hovädzie líčka.
  16. Zbavte sa stoniek tymiánu a bobkových listov.
  17. Pomocou ručného tyčového mixéra rozmixujte tekutinu dohladka – zmení sa z tmavo hnedej na svetlo hnedú farbu.
  18. Nalejte omáčku do hrnca a varte na sporáku na stredne vysokom plameni, kým omáčka nestmavne a nezredukuje sa asi o 1/4 až 1/3, na hustú konzistenciu – potrvá to asi 10 minút.
  19. Ochutnajte a prípadne dosoľte či okoreníme.
  20. Zložte zo sporáka, vráťte hovädzie líčka do omáčky, zakryte a udržujte v teple, kým nebudete pripravení na podávanie.
  21. Podávajte na smotanovej zemiakovej kaši a ozdobte nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.
Hovädzie líčka s omáčkou z červeného vína servírované na zemiakovom pyré v hlbokom tanieri s vidličkou.
www.recipetineats.com

Ak vám hovädzie mäso na víne zachutilo, vyskúšajte aj naše recepty na hovädzie mäso po burgundsku , ktoré je skutočnou delikatesou.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.