Hovädzie líčka v dusenej omáčke z červeného vína sú neuveriteľne jemné a omáčka zase plná delikátnej chuti. V kombinácii s krémovou zemiakovou kašou sa jedná o jednoduchú a zároveň elegantnú večeru či výdatné jedlo uprostred týždňa.
Ingrediencie
- 3 lyžice olivového oleja
- 1,5 kg hovädzích líčok
- 1 cibuľa, nahrubo nakrájaná na kocky
- 1 stonka řapíkatého zeleru, nahrubo nakrájaný na kocky
- 1 mrkva, nahrubo nakrájaná na kocky
- 4 lisované strúčiky cesnaku
- 6 stoniek čerstvého tymiánu alebo 1 a 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
- 4 sušené bobkové listy (alebo 3 čerstvé bobkové listy)
- 250 ml hovädzieho vývaru
- 500 ml červeného vína (napr. Cabernet sauvignon alebo Merlot)
- 2 – 3 lyžičky soli
- čierne korenie
Postup
- Pripravte si hovädzie líčka: odrežte všetky veľké tukové membrány, vysušte a potom použite 1 čajovú lyžičku soli a čierneho korenia na dochutenie mäsa.
- Zahrejte 2 lyžice olivového oleja vo veľkom ťažkom hrnci na vysokom plameni.
- Opečte polovicu hovädzích líčok z oboch strán, kým nebudú krásne hnedé.
- Potom ich preložte na tanier a opakujte so zvyšným mäsom.
- Znížte teplotu na stredne vysokú a zohrejte zvyšnú 1 lyžicu olivového oleja.
- Pridajte cesnak a cibuľu.
- Restujte 3 minúty, kým cibuľa nezosklovatí.
- Pridajte zeler a mrkvu a restujte ďalšie 3 minúty.
- Nalejte zeleninovú zmes do pomalého hrnca a na ňu položte hovädzie líčka.
- Nalejte víno do hrnca, na ktorom sa robilo mäso a znovu zahrejte.
- Zvýšte teplotu na vysokú teplotu, a nechajte variť po dobu 1 minúty (aby sa trochu vyvarilo víno).
- Oškrabte hnedé kúsky zo spodnej časti hrnca, aby sa zmiešali s vínom.
- Nalejte víno do pomalého hrnca, potom pridajte aj všetky zvyšné prísady vrátane štipky soli a korenia (pridajte ďalšie podľa chuti neskôr).
- Varte v pomalom hrnci na nízkej teplote po dobu 8 hodín alebo vysokej teplote po dobu 6 hodín pre hovädzie líčka veľkosti 250 g alebo na nízkej teplote po dobu 10 – 12 hodín alebo vysokej teplote po dobu 8 hodín pre hovädzie líčka o veľkosti 350 g.
- Otvorte pomalý hrniec a vyberte hovädzie líčka.
- Zbavte sa stoniek tymiánu a bobkových listov.
- Pomocou ručného tyčového mixéra rozmixujte tekutinu dohladka – zmení sa z tmavo hnedej na svetlo hnedú farbu.
- Nalejte omáčku do hrnca a varte na sporáku na stredne vysokom plameni, kým omáčka nestmavne a nezredukuje sa asi o 1/4 až 1/3, na hustú konzistenciu – potrvá to asi 10 minút.
- Ochutnajte a prípadne dosoľte či okoreníme.
- Zložte zo sporáka, vráťte hovädzie líčka do omáčky, zakryte a udržujte v teple, kým nebudete pripravení na podávanie.
- Podávajte na smotanovej zemiakovej kaši a ozdobte nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.
Ak vám hovädzie mäso na víne zachutilo, vyskúšajte aj naše recepty na hovädzie mäso po burgundsku , ktoré je skutočnou delikatesou.