Táto jednoduchá bábovka s polevou má luxusnú pomarančovú chuť, ktorú budete chcieť zakúsiť znova a znova. Skvele sa hodí k popoludňajšej káve, servírovať ju ale môžete aj ako raňajky či desiatu.
INGREDIENCIA
Na bábovku:
- 3 hrnčeky hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 1 šálka zmäknutého masla
- 2 šálky kryštálového cukru
- 5 veľkých vajec
- 3/4 šálky cmaru
- 1/3 šálky čerstvej pomarančovej šťavy
- 2 lyžice pomarančovej kôry
- 1 lyžička vanilky
- 1/2 lyžičky pomarančového extraktu (voliteľne)
Na poliatie:
- 1/4 šálky kryštálového cukru
- 1/4 šálky čerstvej pomarančovej šťavy
Na polevu:
- 1 hrnček práškového cukru
- 1-2 lyžice pomarančovej šťavy
- 1 lyžica pomarančovej kôry
POSTUP
- Predhrejeme rúru na 175 ° Celzia.
- Nastriekame formu na bábovku olejom v spreji.
- V stredne veľkej mise zmiešame múku, soľ a prášok do pečiva.
- Elektrickým šľahačom šľaháme maslo a cukor, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
- Pridávame vajcia, jedno po druhom, a po každom pridaní dobre prešľaháme.
- Zmiešame cmar s pomarančovou kôrou, pomarančovým džúsom, vanilkovým extraktom a pomarančovým extraktom (ak používate).
- Pridávame múčnu zmes do zmesi masla, cukru a vajec (šľahač majte nastavený na nízkej úrovni) v troch častiach striedavo s cmarom, počnúc a končiac múčnou zmesou.
- Šľaháme, kým sa všetko nespojí, ale nepremiešame to.
- Nalejeme cesto do pripravenej formy.
- Pečieme, kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté, 45–55 minút.
- Zatiaľ čo sa bábovka pečie, pripravíme si prvú polevu tak, že v malej panvici na miernom ohni zahrejeme kryštálový cukor a pomarančovú šťavu
- Privedieme do varu a miešame.
- Akonáhle sa cukor rozpustí, stiahneme z ohňa a necháme odležať, kým nebude bábovka hotová.
- Po dokončení necháme bábovku 10 minút chladnúť vo forme a potom ju vyklopíme na mriežku.
- Pomocou mašlovačky rovnomerne rozotrieme polevu po vrchoch a bokoch bábovky.
- Necháme uschnúť a úplne vychladnúť.
- Ďalšiu polevu urobíme tak, že vyšľaháme práškový cukor so šťavou a kôrou.
- Pre požadovanú konzistenciu použijeme 1-2 polievkové lyžice pomarančovej šťavy.
- Pokvapkáme bábovku polevou a necháme zaschnúť, asi 30 minút.
- Opatrne prenesieme bábovku na servírovací tanier.
- Skladujeme voľne zakryté až 3 dni.