Tieto luxusné crinkles prevonia celú kuchyňu sviežou arómou citrusov. Majú krásnu svetlú farbu a dajú sa pripravovať v každom ročnom období. Sú úžasne mäkké, ale zároveň aj chrumkavé a jemné. Môže to byť vianočné či veľkonočné pečivo, alebo len maškrtenie na záhradné párty.
Ingrediencie:
- 1 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 hrnčeka zmäknutého nesoleného masla
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 veľké vajcia
- 1 lyžička pomarančovej kôry
- 1 polievková lyžica pomarančovej šťavy
- 1/2 hrnčeka práškového cukru
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 175 stupňov a plech vyložíme papierom na pečenie.
- V strednej mise zmiešame múku, soľ, prášok do pečiva a jedlú sódu. Dáme zatiaľ bokom.
- V nádobe mixéra vyšľaháme maslo a cukor na stredne vysokú rýchlosť, pokiaľ nebude zmes svetlá a nadýchaná. Trvá to cca 4-5 minút.
- Znížime rýchlosť na minimum a pridáme vanilkový extrakt, vajcia, pomarančovú kôru a pomarančový džús.
- Miešame, kým sa zmes nespojí, a potom jednu minútu zvýšime rýchlosť na stredný stupeň. Vypneme, zoškrabneme steny misy a zapneme na minimálnu rýchlosť.
- Pomaly pridávame múčnu zmes, kým sa všetko neprepojí.
- Do malej misky dáme práškový cukor. Odoberáme vždy vrchovatú lyžicu cesta a vyvaľkáme do gule, ktorú obalíme v práškovom cukre. Položíme na plech a opakujeme aj so zvyšným cestom.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 10–14 minút, alebo kým nezačnú spodky ľahko hnednúť a sušienky vyzerajú suché a popraskané.
- Vyberieme z rúry a niekoľko minút necháme odpočinúť na plechu na pečenie. Až potom presunieme na chladiacu mriežku.