Pokiaľ ide o tento recept, ide o tradičnú taliansku polievku, ktorá sa varí v Toskánsku. Je plná paradajok a ponúka tak úplne nezameniteľnú chuť.
Ingrediencie:
- 1 stredne veľká cibuľa
- 3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 4 – 6 strúčikov cesnaku
- 6 hrnčekov konzervovaných paradajok
- 4 hrnčeky kuracieho vývaru
- 1/2 hrnčeka čerstvých bazalkových listov
- 6 hrnčekov talianskeho chleba
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- Soľ podľa chuti
Postup:
- Cibuľu olúpeme a nakrájame najemno. Cesnak očistíme a prelisujeme.
- Z chleba odkrojíme kôrky a nakrájame na kocky.
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej a vhodíme naň cibuľu. Orestujeme cca 2 minúty a pridáme cesnak. Vyprážame tak dlho, až bude cesnak veľmi voňať.
- Pridáme paradajky a privedieme do varu. Varíme zhruba 20 minút a potom prilejeme vývar. Dobre premiešame a varíme ďalších 10 minút.
- Vsypeme kocky chleba, bazalku a dochutíme čiernym korením i soľou.
- Povaríme ešte 10 minút, vlejeme smotanu na šľahanie a vareškou rozdrvíme chlieb o steny hrnca, aby zahustil polievku.
- Odstavíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- Pri servírovaní môžeme posypať vločkami červeného korenia a pokvapkáme extra panenským olivovým olejom.