Pór, zelenina so zaujímavým vzhľadom aj chuťou, ktorá má z botanického hľadiska najviac spoločného s cesnakom.
V kuchyni ho používali už starovekí Egypťania, Gréci aj Rimania.
Nemusíte z neho pripravovať iba obľúbenú polievku alebo ho pridávať k mäsu.
Poďme si predstaviť rozmanité recepty na pórkovú nátierku.
Je jednoduchá, zdravá a pochutnávať si na nej môžete na raňajky, desiatu, obed aj večeru!
Naše recepty
Prečo zaradiť pór do svojho jedálnička?
Pór patrí medzi tú zeleninu, ktorá je v našich obchodoch na zohnanie po celý rok. Predovšetkým v zimnom období tak predstavuje ľahkú možnosť, ako náš jedálniček obohatiť o celý rad zdraviu prospešných látok, vitamínov a minerálov.
Obsahuje predovšetkým vitamíny skupiny B, ďalej vitamín A, C, a E. Z minerálov v póre nájdeme najmä vápnik, fosfor, mangán, draslík a železo. V neposlednom rade má pór diuretické vlastnosti a jeho konzumácia tak podporuje vylučovanie kyseliny močovej z krvi.
Tým pôsobí preventívne na najrôznejšie obličkové problémy či dnu. Pozitívne účinky boli preukázané aj v súvislosti s najrôznejšími dýchacími a črevnými problémami.
Ako pór konzumovať?
Výhodou póru je skutočnosť, že ho možno konzumovať surový aj tepelne spracovaný. Stačí ho len krátko povariť. Okrem pórovej nátierky sa pór konzumuje aj vo forme najrôznejších polievok či omáčok.
Veľmi rozšírené je tiež použitie póru v najrôznejších mäsových zmesiach, z mladých rastlín je možné pripraviť aj chutný šalát.