Portugalská pomarančová torta, ako sa aj tejto bábovke s olejom hovorí, má vynikajúcu chuť a nezabudnuteľnú arómu. Vďaka čerstvým pomarančom a extra panenskému olivovému oleju budete mať o gurmánsky zážitok postarané.
Ingrediencie:
- 5 veľkých pomarančov
- 3 1/2 hrnčeka polohrubej múky
- 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 5 veľkých vajec
- 3 hrnčeky cukru kryštál
- 1 1/2 hrnčeka extra panenského olivového oleja
- Múčkový cukor na posyp
Postup:
- Rošt dáme do strednej časti rúry a tú si predhrejeme na 180 °C.
- Formu vystriekame sprejom na pečenie (olej) a zatiaľ odložíme bokom.
- Pomaranče dôkladne umyjeme a nastrúhame z nich pomarančovú kôru.
- Potom ich rozpolíme a vytlačíme z nich všetku šťavu.
- V jednej miske premiešame múku, soľ a prášok do pečiva.
- Do misy mixéra dáme vajcia a stredne vysokou rýchlosťou šľaháme asi 1 minútu.
- Pomaly prisypávame cukor a našľaháme do hustej svetlo žltej peny. To trvá asi 3 minúty.
- Znížime rýchlosť a pridáme múku s olejom na striedačku.
- Prilejeme šťavu z pomarančov a zasypeme kôrou.
- Ešte niekoľkokrát premiešame pomocou mixéra, aby bolo cesto pekne hladké.
- Cesto prelejeme do pripravenej formy a pečieme asi 75 minút.
- Občas na bábovku mrkneme, a keby začala veľmi rýchlo hnednúť, zakryjeme vrch alobalom.
- Po upečení necháme bábovku 10 minút odpočinúť vo forme.
- Potom ju ihneď vyklopíme a uložíme na stojan na torty s poklopom.
- Tam ju necháme až do druhého dňa.
- Verte, že to čakanie sa oplatí, pretože na druhý deň bude oveľa lepší a vláčnejší.
- Pred servírovaním ju posypeme práškovým cukrom.