Krehké a chrumkavé čínskej kapusty potom choi. Recepty na túto pochúťku nájdete u nás!
Nebojte sa experimentov a pridajte túto surovinu do vášho gurmánskeho repertoáru!
Vďaka nám si ho obľúbi celá rodina! Ako malí, tak veľkí stravníci.
Skúsite ho?
Naše recepty
Čo je potom choi a ako ho používať?
Potom choi je zelenina, ktorá sa v Číne pestuje tisíce rokov.
Okrem širokého využitia v čínskej kuchyni je táto zelenina veľmi obľúbená aj v iných častiach Ázie.
Táto zelenina sa tiež niekedy nazýva „čínska kapusta“, čo je odkaz na skutočnosť, že je zaradená do rodu Brassica, do ktorej kapusta patrí. Brassicas sú tiež členmi rodiny horčice a vďaka tomu majú výraznú pálivú, trochu korenistú chuť.
Klasický potom choi má biele, chrumkavé stonky a tmavo zelené listy, oboje je jedlé. V Číne platí, že čím menšia je zelenina, tým priaznivejšie sa na ňu pozerá, pretože menšie rastliny bývajú krehkejšie. Veľké potom choi bývajú drevité a bez chuti.
Krehký mladý potom choi stačí variť len veľmi krátko a listy sa varia ešte kratšiu dobu ako stonky. Väčšina kuchárov oddeľuje listy a stonky a hádže listy do hrnca na poslednú chvíľu, aby pred podávaním len ľahko zavädli. Stonky môžeme variť o niečo dlhšie ako listy, hoci mnoho ľudí dáva prednosť krátkej dobe varenia, aby stonky zostali chrumkavé a jemné.
Mnoho kuchárov túto zeleninu rado používa do vyprážaných hranolčekov a možno ju použiť aj do polievok, karí, jarných závitkov a radu ďalších jedál.
Jeho chuť je veľmi jemná, s nádychom štipľavého chvostíka a táto zelenina je tiež veľmi zdravá. Má vysoký obsah vápnika, rovnako ako ostatné Brassica, a má aj vysoké hladiny vitamínov A a C.