Táto varianta je tak chutná, že ingrediencie v recepte sú rovno uvedené tak, aby ste z neho pripravili dva kusy tohto tradičného vianočného pečiva.
Ingrediencie:
- 850 g polohrubej múky
- 42 g čerstvého droždia
- 150 ml mlieka
- 200 g masla
- 100 g cukru
- 300 g hrozienok
- 2 vajcia
- 100 g kandizované pomarančovej kôry
- 100 g kandizované citrónovej kôry
- 100 g nasekaných mandlí
- 125 ml rumu
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 čajová lyžička citrónovej kôry
- štipka soli
- 1 čajová lyžička škorice
- 1/2 čajovej lyžičky kardamómu
- 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška
- štipka soli
Na potretie
- 75 g masla
- 150 g práškového cukru
Postup:
- Zmiešajte hrozienka, citrónovú kôru, kandizovanú pomarančovú kôru a kandizovanú citrónovú kôru s rumom a nasekanými mandľami. Nechajte lúhovať najmenej hodinu.
- Preosiatu múku nasypte do misy a prstami urobte malú jamku.
- Do jamky rozdrobte droždie.
- Mlieko krátko zahrejte a droždie následne zalejte asi dvoma lyžicami vlažného mlieka.
- Pridajte štipku cukru a zmes v jamke krátko premiešajte. Navrch nasypte trochu múky.
- Misu prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste aspoň 15-20 minút.
- Do múky následne pridajte na malé kúsky nakrájané maslo, vajcia, cukor, soľ a korenie.
- Najprv všetko krátko premiešajte a potom intenzívne pomocou kuchynského robota niekoľko minút hneťte.
- V medziobdobí do cesta postupne pridávajte mlieko.
- Nakoniec krátko vmiešajte zmes ovocia, rumu a mandlí.
- Prikryte a nechajte na teplom mieste odpočívať asi 30 minút.
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Cesto znovu prehneťte a rozdeľte na dva rovnaké diely na dve štôlne.
- Z oboch častí cesta vytvarujte podlhovasté bochníky.
- Pomocou valčeka na cesto rozvaľkajte prvú časť cesta mierne naplocho.
- Cesto preložte a vytvarujte štôlňu do požadovaného tvaru.
- Plech pokryte alobalom a potom papierom na pečenie.
- Štolu umiestnite na plech a nechajte ju ešte 30 minút kysnúť.
- Následne znížte teplotu rúry na 160 °C a vložte dovnútra štôlňa.
- Pečte asi 45-50 minút.
- Ak sa vám zdá, že štôlňa počas pečenia príliš tmavne, prekryte ju alobalom.
- Ešte horkú štôlňu po upečení potrite horúcim rozpusteným maslom.
- Po vychladnutí potrite štôlňu maslom ešte raz a husto posypte práškovým cukrom.
K sviatkom samozrejme patria nielen recepty na vianočnú štôlňu, ale aj na vianočku . Inšpirujte sa našimi rozmanitými variantmi!