Tento grécky recept je skutočne výborný. Užite si výraznú chuť mäsa s luxusnou krémovou bešamelovou omáčkou.
Ingrediencie
- 3 veľké baklažány (nakrájané na tenké plátky)
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 stredne veľká cibuľa (nakrájaná najemno)
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájané najemno)
- 800 g mletého jahňacieho mäsa (môžeme nahradiť 400 g hovädzieho a 400 g jahňacieho mletého mäsa)
- 420 g drvených paradajok z plechovky
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- ½ čajovej lyžičky mletého nového korenia
- 1 čajová lyžička sladkej papriky
- bylinky podľa chuti (čerstvý koriander, petržlenová vňať, bazalka, majorán, pažítka atď.)
- soľ
- korenie
Bešamel:
- 75 g masla
- ⅓ šálky hladkej múky
- 2 šálky mlieka
- štipka soli a bieleho korenia
- strúhaný muškátový oriešok podľa chuti
Postup
- Baklažán nakrájajte na tenké plátky, posoľte a nechajte vypotiť asi 15 minút. Potom zlejte prebytočnú vodu a osušte pomocou čistej utierky.
- Plátky baklažánu opekajte po dobu 2–3 minút z každej strany alebo kým nezhnednú.
- Upečený baklažán následne preložte na tanier a nechajte vychladnúť.
- Na rozpálenom oleji dozlatista osmažte nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridajte mleté mäso a premiešajte ho s cibuľkou. Po osmahnutí mäsa dochuťte soľou, čiernym korením, škoricou, novým korením, sladkou paprikou, bylinkami a pridajte drvené paradajky.
- Priveďte do varu a znížte teplotu.
- Duste približne 30 minút, do odparenia prebytočnej tekutiny a zhustnutia omáčky.
- Medzitým si pripravte bešamel.
- V hrnci rozpustite maslo, prisypte múku a, za stáleho miešania, vytvorte zápražku, ktorú, asi 1–2 minútky, varte, aby omáčka nechutila po múke.
- Postupne prilievajte do zápražky mlieko a všetko rozšľahajte.
- Znížte teplotu a nechajte prebublávať, kým bešamel nezhustne. Bešamel by sa nemal úplne variť.
- Osoľte, okoreňte a pridajte trochu nastrúhaného muškátového orieška. Všetko premiešajte a odstavte z tepla.
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Zapekaciu misu alebo pekáč vymažte olivovým olejom a začnite s vrstvením. Vždy vkladajte najskôr baklažán, mäso a potom bešamel. Vrstvenie opakujte, kým je k dispozícii materiál. Skončiť by ste mali preliatím bešamelu.
- Pečte približne 45 minút alebo dozlatista.
- Svoju podarenú musaku s baklažánom podávajte až 10 minút po tom, čo ju dopečiete. Lepšie sa tak prepoja chute a pokrm sa vám bude lepšie porciovať.
Bešamel môžete použiť nielen do musaky, ale aj do receptov na lasagne .