Pravá grécka musaka z baklažánu

Pravá grécka musaka z baklažánu

Tento grécky recept je skutočne výborný. Užite si výraznú chuť mäsa s luxusnou krémovou bešamelovou omáčkou.

Ingrediencie

  • 3 veľké baklažány (nakrájané na tenké plátky)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 stredne veľká cibuľa (nakrájaná najemno)
  • 2 strúčiky cesnaku (nakrájané najemno)
  • 800 g mletého jahňacieho mäsa (môžeme nahradiť 400 g hovädzieho a 400 g jahňacieho mletého mäsa)
  • 420 g drvených paradajok z plechovky
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • ½ čajovej lyžičky mletého nového korenia
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • bylinky podľa chuti (čerstvý koriander, petržlenová vňať, bazalka, majorán, pažítka atď.)
  • soľ
  • korenie

Bešamel:

  • 75 g masla
  • ⅓ šálky hladkej múky
  • 2 šálky mlieka
  • štipka soli a bieleho korenia
  • strúhaný muškátový oriešok podľa chuti

Postup

  • Baklažán nakrájajte na tenké plátky, posoľte a nechajte vypotiť asi 15 minút. Potom zlejte prebytočnú vodu a osušte pomocou čistej utierky.
  • Plátky baklažánu opekajte po dobu 2–3 minút z každej strany alebo kým nezhnednú.
  • Upečený baklažán následne preložte na tanier a nechajte vychladnúť.
  • Na rozpálenom oleji dozlatista osmažte nakrájanú cibuľu a cesnak.
  • Pridajte mleté mäso a premiešajte ho s cibuľkou. Po osmahnutí mäsa dochuťte soľou, čiernym korením, škoricou, novým korením, sladkou paprikou, bylinkami a pridajte drvené paradajky.
  • Priveďte do varu a znížte teplotu.
  • Duste približne 30 minút, do odparenia prebytočnej tekutiny a zhustnutia omáčky.
  • Medzitým si pripravte bešamel.
  • V hrnci rozpustite maslo, prisypte múku a, za stáleho miešania, vytvorte zápražku, ktorú, asi 1–2 minútky, varte, aby omáčka nechutila po múke.
  • Postupne prilievajte do zápražky mlieko a všetko rozšľahajte.
  • Znížte teplotu a nechajte prebublávať, kým bešamel nezhustne. Bešamel by sa nemal úplne variť.
  • Osoľte, okoreňte a pridajte trochu nastrúhaného muškátového orieška. Všetko premiešajte a odstavte z tepla.
  • Rúru predhrejte na 180 °C.
  • Zapekaciu misu alebo pekáč vymažte olivovým olejom a začnite s vrstvením. Vždy vkladajte najskôr baklažán, mäso a potom bešamel. Vrstvenie opakujte, kým je k dispozícii materiál. Skončiť by ste mali preliatím bešamelu.
  • Pečte približne 45 minút alebo dozlatista.
  • Svoju podarenú musaku s baklažánom podávajte až 10 minút po tom, čo ju dopečiete. Lepšie sa tak prepoja chute a pokrm sa vám bude lepšie porciovať.

Zapečené mleté mäso s baklažánom a bešamelom, zdobené petržlenovou vňaťou.
zdroj: daringgourmet.com

Bešamel môžete použiť nielen do musaky, ale aj do receptov na lasagne .

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.