Pravú sviečkovú zvládne určite každý, ak dá príprave tohto jedla aspoň trochu trpezlivosti a lásky.
Keď sa povie sviečková, každému sa určite vybaví druh hovädzieho mäsa. Nutne však nemusíte v ingredienciách hovädzie mäso použiť.
Tu si predstavíme jednoduché recepty na sviečkovú, pričom vyskúšame rôzne varianty, napríklad s bravčovým mäsom, králičím, kuracím, ale aj tradičnú hovädziu sviečkovú na smotane.
Naše recepty
TIP: Zostalo vám hovädzie mäso a neviete čo s ním? Inšpirujte sa a uvarte si výborný hovädzí vývar , ktorý si môžete zamraziť do zásoby.
Prečo sa omáčka nazýva sviečková?
Jednou z možností, prečo sa jej tak hovorí je práve tvar mäsa do špičky. Možné je tiež to, že časť mäsa alebo hovädzia sviečka sa nachádza v miestach hovädzieho dobytka, kde sa vyskytuje veľa loja, čo je surovina, z ktorej sa sviečky kedysi dávno vyrábali.
Skôr pravdivejšou teóriou názvu je skutočnosť, že v stredoveku bola jedna z cechových povinností mäsiarskeho majstra a síce pripraviť raz za rok večeru pre tovariša. Večera sa tak konala, keď sa tovariši vrátili do učenia po letných prázdninách a bola pri sviečkach. Podávala sa pravidelne hovädzia pečienka, teda pečienka pri sviečkach, tiež sviečková pečienka.
Ku sviečkovej neodmysliteľne patria žemľové knedle. Ak si chcete pripraviť domáci, určite navštívte náš recept na domáce žemľové knedle .