Čokoláda kam sa len pozriete. Čokoládový korpus, čokoládový krém a čokoládová poleva, robí z tejto torty úplnú čokoládovú bombu. Presne tak ako to Francúzi ve svojej kuchyni vedia.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 110 g mandľovej múky
- 90 g cukru kedystal
- 30 g hladkej múky
- 3 vajcia
- Žĺtok
- Bielok
- 50 g práškového cukru
- 2 lyžice masla (rozpusteného)
Na sirup
- Lyžica instantnej kávy
- 5 lyžíc teplej vody
- 50 g cukru krupica
- 3 lyžice brandy alebo koňaku
Na krém
- Lyžica instantnej kávy
- 125 ml vody
- 150 g cukru krupica
- 4 žĺtky
- 230 g masla (zmäknutého)
Čokoládová poleva
- 125 g masla
- 200 g čokolády na varenie
Na ozdobu
- 280 g čokoládových chipsov (alebo nakrájaná čokoláda)
- 110 ml javorového sirupu
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Vymastíme si tortovú formu a jej dno vyložíme papierom na pečenie
- Vo väčšej mise spolu zmiešame mandľovú múku, cukor kryštál, hladkú múku, všetky vajcia, žĺtok a mixujeme, kým sa všetko spolu nespojí
- Vo vedľajšej mise si vyšľaháme bielky s práškovým cukrom do hustého snehu
- Sneh vmiešame do mandľového cesta
- Pridáme rozpustené maslo a opäť premiešame
- Jednoliate cesto prelejeme do pripravenej, vymastenej formy a pomocou stierky ho vo forme rozprestrieme
- Korpus pečieme 5 – 7 minút a potom ho vyberieme z rúry
- Korpus vyklopíme na mriežku a necháme vychladnúť
- Na kávový sirup zmiešame instantnú kávu s polievkovou lyžicou vody
- Kávu miešame kým sa nerozpustí
- Zvyšnú vodu nalejeme do hrnca, pridáme cukor a privedieme do varu
- Zmes miešame, kým sa cukor nerozpustí
- Potom zmes zložíme z platne, vmiešame rozpustenú kávu a pridáme alkohol
- Necháme vychladnúť
- Na krém zmiešame instantnú kávu, lyžicu vody a miešame pokiaľ sa káva nerozpustí
- V hrnci si opäť zahrejeme zvyšok vody a rozpustíme v nej cukor
- Vodu s cukrom privedieme do varu, aby sa začali vytvárať kryštáliky
- Potom hneď odstránime z tepla
- Vo vedľajšej mise si vyšľaháme žĺtky, pridáme sirup a pomaly mixujeme
- Pridáme kávovú zmes a šľaháme na vysokú rýchlosť
- Krém môže byť viac tekutý, to je v poriadku
- Keď je krém vychladnutý, pridáme kúsky masla a šľaháme na vysokú rýchlosť
- Vytvorí sa nám hustý maslový krém
- Na čokoládovú polevu si na vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom
- Zmes premiešame dohladka, potom čokoládu odstavíme a necháme vychladnúť.
- Na zostavenie torty si korpus rozrežeme na tri rovnako veľké časti
- Základný korpus potrieme kávovým sirupom, potom natrieme parížskym krémom
- Položíme druhý korpus, ten potrieme kávovým sirupom a potrieme čokoládovou polevou
- Navrch umiestnime posledný korpus a ten potrieme kávovým sirupom
- Vrch torty a jej okraje potrieme zvyšnou parížskou šľahačkou
- Tortu dáme oddýchnuť do chladničky na 30 minút
- Zostávajúcu čokoládu rozpustíme na vodnom kúpeli, pridáme javorový sirup a zmiešame
- Čokoládovou zmesou tortu polejeme
Aby ste si nemuseli kupovať celé balenie mandľovej múky, kúpte si v obchode iba namleté mandle.