Pravá Pljeskavica

Pravá Pljeskavica

Prečo chodiť do „Mekáča“, keď si doma môžete pripraviť oveľa lepší hamburger v podobe balkánskej špeciality z mletého mäsa. Neváhajte si prezrieť aj recepty na mäsové guličky .

Ingrediencie:

  • 450 g mletého hovädzieho mäsa
  • 450 g mletého bravčového mäsa
  • 2 lyžičky morskej soli
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • ½ hrnčeka perlivej vody
  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 stredne veľké cibule nakrájané nadrobno
  • Rastlinný olej na vyprážanie podľa potreby

Na ozdobu:

  • 4 kusy pita chleba
  • Ajvar
  • Kajmak
  • Cibuľa
  • Kyslé uhorky

Postup:

  • V mise zmiešame mleté hovädzie aj bravčové mäso, osolíme, pridáme sladkú papriku, korenie aj perlivú vodu.
  • Rukami dôkladne premiešame, aby sa všetko spojilo a korenie sa dostalo naozaj všade.
  • Povrch mäsovej zmesi potrieme olivovým olejom, vďaka čomu sa v mäse udrží potrebná vlhkosť.
  • Zakryjeme potravinovou fóliou a dáme cez noc do chladničky.
  • Nasledujúci deň pridáme k mäsu nakrájanú cibuľu a znova dobre premiešame.
  • Mäsovú zmes rozdelíme na 4 rovnako veľké guličky a každú potom jemne vytvarujeme na tenkú placku, ktorá by mala mať v priemere cca 15–17 cm.
  • Placky dáme na rozpálený gril az každej strany opekáme zhruba 4 minúty, prípadne o niečo dlhšie, záleží, ako rýchlo gril pečie.
  • Kto nemá gril, a napriek tomu by si túto dobrotu chcel pripraviť, môže osmažiť na panvici, alebo napríklad aj opiecť v rúre, ale na grile chutí pljeskavica najlepšie.
  • Potom už len stačí potrieť pita chlieb ajvarom a kajmakom, pridať na plátky nakrájanú cibuľu, uhorky a vložiť mäsovú placku.
Tradičný srbský burger v pita chlebe s cibuľou, uhorkami a ajvarom.
Zdroj: https://cookingtheglobe.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.