Pravá sicílska caponata

Pravá sicílska caponata

Baklažány spolu s bazalkou a paradajkami vytvárajú zmes vôní, farieb a chutí, ktorá dokonale charakterizuje tento prekrásny ostrov.

Ingrediencie

  • 1000 g baklažánu
  • 400 g stopkového zeleru
  • 250 g cibule
  • 200 g rajčín
  • 200 g zelených olív v slanom náleve
  • 60 g cukru
  • 60 g bieleho octu
  • 50 g capary
  • 50 g píniových orieškov
  • 40 g rajského pretlaku
  • bazalka
  • olivový olej
  • soľ, korenie

Postup

  • Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno.
  • Následne nakrájajte na plátky očistený stopkový zeler a z olív vyberte kôstku.
  • Umyté a osušené baklažány nakrájajte na kúsky o veľkosti asi 2,5 cm.
  • To isté vykonajte s paradajkami.
  • Na panvici zľahka opečte píniové oriešky.
  • V hrnci rozohrejte olivový olej a osmažte v ňom kúsky baklažánu.
  • Akonáhle sú dozlatista osmažené, vyberte ich a položte na tanier vyložený papierovými utierkami, aby sa odstránil prebytočný olej.
  • Na veľkú panvicu nalejte olivový olej, rozohrejte ho a pridajte cibuľu.
  • Keď bude cibuľa sklovitá, pridajte zeler, nechajte ho ľahko osmažiť a potom pridajte kapary, olivy, píniové oriešky a paradajky.
  • Premiešajte, priklopte pokrievkou a varte na miernom plameni 15 až 20 minút.
  • Medzitým si pripravte sladkokyslú omáčku.
  • V malej miske zmiešajte paradajkový pretlak, ocot, cukor a soľ.
  • Po uplynutí 15 až 20 minút omáčku nalejte do panvice so zeleninou.
  • Zamiešajte, zvýšte teplotu a miešajte, kým nezmizne vôňa octu.
  • Vypnite plameň, pridajte osmažené baklažány a bazalku a všetko dôkladne premiešajte.

Túto lahodnú caponatu môžete podávať nielen teplú, ale aj studenú.

Miska s caponatou a opečený chlieb.
zdroj: lacucinaitaliana.it

Ak máte pre rozmanité zmesi zeleniny slabosť, vyskúšajte tiež recepty na ratatouille! Uvidíte, že vám tiež zachutí.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.