Tento druh jedla uzrel svetlo sveta už v 16. storočí. Najdôležitejšou súčasťou pravého talianskeho receptu je správna príprava cesta.
Poďme na to!
Ingrediencie
- 600 ml teplej vody
- 7 šálok múky
- 2,5–3 lyžice čerstvého droždia (môžete použiť 2 čajové lyžičky sušeného droždia)
- 6 polievkových lyžíc extra panenského olivového oleja
- 1,5 čajovej lyžičky soli
- 2 čajové lyžičky cukru
Postup
- Do misky vložte droždie a zalejte ho teplou vodou. Miešajte, kým sa droždie nerozpustí.
- Na dosku vysypte múku tak, aby pripomínala sopku a droždie s vodou nalejte priamo do jej špičky. Pridajte aj všetky ďalšie ingrediencie.
- Všetko dohromady hneťte po dobu 10–15 minút, kým nevznikne hladké a pružné cesto.
- Misu vymažte trochou olivového oleja a vložte do nej cesto. Cesto v miske otočte, aby bol jeho povrch mierne naolejovaný.
- Misu s cestom zakryte a nechajte odpočívať 4–5 hodín. Na povrchu cesta vytvorte nožom kríž. Talianska tradícia tento počin vykladá ako požehnanie pokrmu.
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Cesto z misy vyklopte na pomúčenú dosku a rozdeľte ho na polovicu. Nechajte niekoľko minút odpočívať.
- Každú časť cesta vytvarujte do tvaru kruhu pomocou rúk a vložte na plech.
- Každú pizzu pečte 10 minút, potom na ňu pridajte mozzarellu a ďalšie prísady podľa vlastného výberu a svojej chuti. Vložte späť do rúry a pečte, kým cesto nezhnedne.
- Hotovú pizzu vyberte a ozdobte niekoľkými lístkami čerstvej bazalky.