Pravé bratislavské rožky

Pravé bratislavské rožky

Bajgle, ako sa týmto rožkom tiež hovorí, sú ideálnym pohostením napríklad k popoludňajšej káve, alebo napríklad ráno ku kakau. Majú skvelú chuť a nikdy nezostanete len pri jednom kúsku. Vynikajúce sú aj recepty na svätomartinské rožky , ktoré tiež nemusia byť pripravované iba vo sviatočnom období.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 1/2 hrnčeka vlažného mlieka
  • 1/2 kocky čerstvého droždia (20 g)
  • 1 lyžička práškového cukru a hladkej múky na zaprášenie
  • 350 g preosiatej polohrubej múky (ak nemáme, dáme 250 g hladkej múky zmiešanej so 100 g hrubej múky)
  • Štipka morskej soli
  • 50 g preosiateho práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 100 g rozpusteného nesoleného masla

Na makovú náplň (na prvú 1/3 cesta):

  • 100 g mletého maku
  • 20 g preosiateho práškového cukru
  • 1 – 2 vrecká vanilkového cukru
  • 1 polievková lyžica čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 lyžica čerstvej šťavy z citróna
  • 20 g masla
  • 20 ml mlieka
  • Hrsť sušených hrozienok namočených v horúcej vode zmiešanej s rumom

Na gaštanovú náplň (na druhú 1/3 cesta):

  • 100 g uvarených a olúpaných gaštanov
  • 10 g masla
  • 10 g práškového cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 3 – 4 lyžice smotany na šľahanie
  • 1 – 2 lyžice rumu

Na orechovú náplň (na tretiu 1/3 cesta):

  • 100 g vlašských orechov
  • 25 g hrozienok namočených v tmavom rume
  • 40 g práškového cukru
  • 1/2 lyžičky čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 lyžica mlieka

Na dohotovenie:

  • 1 celé vajcia na potretie
  • 2 – 3 lyžice čerstvého nesoleného masla na potretie

Postup:

Príprava cesta

  • Najprv si pripravíme kvások. Do hrnčeka dáme vlažné mlieko, prisypeme droždie a 1 lyžičku cukru. Premiešame, poprášime trochou múky a dáme na 15 minút odstáť na teplé miesto.
  • Medzitým do veľkej misy dáme múku, soľ, cukor a premiešame. Pridáme žĺtky, rozpustené maslo, zamiešame a nakoniec prilejeme kvások.
  • Uhniteme hladké cesto, ktoré by nemalo byť ani veľmi lepkavé, ani príliš hutné.
  • Vytvarujeme z neho guľu, dáme do misy, posypeme trochou múky, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 1 a 1/2 hodiny.

Príprava makovej náplne:

  • Do malej hlbokej panvice dáme mletý mak, oba druhy cukru, citrónovú kôru, šťavu, maslo a mlieko.
  • Zahrejte na strednom ohni a miešame, kým nebude mať náplň veľmi hladkú textúru.
  • Pridáme hrozienka a necháme chvíľu vychladnúť. Než budeme náplň používať, uložíme ju do chladu.

Príprava gaštanovej náplne:

  • Gaštany dáme do nádoby mixéra, prihodíme maslo, práškový aj vanilkový cukor a rozmixujeme.
  • Prilejeme smotanu na šľahanie a mixujeme, až má náplň hladkú konzistenciu. Pridáme rum a dochutíme.
  • Správna náplň nesmie byť veľmi riedka, ale ani hustá. Dáme do chladničky vychladiť, než budeme plniť rožky.
  • Príprava orechovej náplne
  • Do malej misy dáme vlašské orechy, cukor, citrónovú kôru a mlieko. Miešame najlepšie stierkou, kým nezískame hladkú textúru.
  • Vmiešame hrozienka a dáme do chladničky.

Rožky:

  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a pripravíme si 3 plechy vyložené papierom na pečenie.
  • Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na 3 rovnako veľké diely. Dva diely dáme späť do chladu a tretí diel vyvaľkáme na tvar obdĺžnikov, z ktorého vykrájame nožom alebo radielkom trojuholníčky.
  • Vezmeme makovú náplň a rozdelíme na jednotlivé trojuholníčky. Od širokej strany opatrne zrolujeme až k špičke a vytvarujeme do písmena C.
  • Takto spracujeme aj zvyšné dva diely cesta a gaštanovú aj orechovú náplň.
  • Naukladáme na jednotlivé plechy podľa druhu a necháme ešte zhruba 10 minút kysnúť. Potom rožky ešte rukami trochu roztiahneme, aby boli väčšie ao niečo tenšie.
  • Potom všetky rožteky potrieme žĺtkom, ktorý rozmiešame s trochou vody. Necháme zaschnúť.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 20 minút, až bude povrch zlatisto hnedý. Vyberieme z rúry, preložíme opatrne na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť.
  • Nakoniec potrieme rozpusteným maslom. Rovnaký postup platí pre všetky 3 druhy náplne.
Luxusné bratislavské rolky plnené chutnou náplňou.
Zdroj: https://culinarytalks.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.