Klasický recept na zemiaky po francúzsku si môžete pripraviť už za chvíľku. Stačí pár ingrediencií a máte jedlo pre celú rodinu. Vajíček použite najlepšie 12ks, pre poriadne spojenie so zemiakmi. Avšak v núdzi stačí aj 6ks.
Ingrediencie
- 500g údeného mäsa či slaniny nakrájanej na kocky
- 1 cibuľa
- 3 nadrvené strúčiky cesnaku
- 12 veľkých vajec
- 1 šálka mlieka alebo smotany
- 1kg zemiakov
- 150g strúhaného syra (podľa chuti)
- Soľ
- Korenie
- 2 nasekané jarné cibuľky
- Maslo na vymazanie pekáča
Postup
- Zahrejte rúru na 180°C. Pekáč vymažte maslom.
- Dajte variť zemiaky v šupke v osolenej vode.
- Po uvarení zlejte a nechajte vychladnúť.
- Na panvici speňte cibuľu a osmažte údené.
- Pridajte cesnak a restujte 2 minúty.
- Vo veľkej miske rozšľahajte vajcia s mliekom a syrom. Dochuťte soľou a korením.
- Vychladnuté zemiaky olúpte a nakrájajte na plátky alebo pretlačte krájačom.
- Potom rozprestrite do vymasteného pekáča nalejte zmes vaječnú zmes a pridajte orestované údené a nakrájanú jarnú cibuľku.
- Podľa chuti dosoľte.
- Všetko premiešajte a pečte 20 minút alebo dozlatista.