Pokiaľ dodržíte všetky postupy popísané v tomto recepte, bude pre vás odmenou lahodný čokoládový zákusok, ktorý bude chutiť skoro ako z cukrárne Café Sacher Wien. (Píšeme skoro, pretože originálna receptúra torty je už skoro po 200 rokov držaná v tajnosti.)
Na korpus
- 130 g horkej čokolády (min. obsah kakaa 55 %)
- Vanilkový struk (možné nahradiť extraktom z vanilky)
- 150 g zmäknutého masla
- 100 g práškového cukru
- 6 vajec
- 100 g cukru kryštál
- 140 g hladkej múky
- 200 g marhuľového džemu
Na polevu
- 200 g práškového cukru
- 150 g horkej čokolády (min. obsah kakaa 55 %)
Na ozdobenie
- Nesladená šľahačka na ozdobu
Postup
- Predhrejeme si rúru na 170 stupňov
- Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a boky vymažeme tukom a vysypeme múkou
- Vo vodnom kúpeli rozpustíme 130 g čokolády s cukrom kryštál
- Necháme ju mierne vychladnúť
- Vo veľkej mise vyšľaháme zmäknuté maslo s práškovým cukrom a vanilkou
- Miešame, kým sa v ceste neobjavia bublinky
- Oddelíme bielky od žĺtkov
- A do maslovej zmesi vmiešame iba žĺtky
- Keď sú žĺtky dobre prepojené s maslovou zmesou, začneme primiešavať rozpustenú čokoládu
- Vyšľaháme bielky s cukrom do pevnej konzistencie
- Potom opatrne premiešame s čokoládovo-máslovou zmesou
- Na vzniknutú zmes preosejeme múku
- Všetky ingrediencie opatrne vmiešame
- Cesto prelejeme do tortovej formy a uhladíme jeho povrch
- Tortu pečieme približne 10 – 15 minút na strednom rošte
- Dvierka rúry musia byť mierne pootvorené (na šírku prsta)
- Po uplynutí 15 minút rúru zatvoríme a pečieme ďalších 50 minút
- Keď je torta hotová, vyberieme ju z rúry a povolíme tortovú formu
- Vyklopíme ho na kovovú mriežku a necháme ho 20 minút chladnúť, potom zložíme papier na pečenie a necháme ho úplne vychladnúť.
- Tortu rovnomerne rozrežeme na polovicu
- Marhuľový džem zahrejeme a rozmiešame dohladka
- Potrieme ním obe polovice torty, položíme jednu na druhú a džemom potrieme aj strany torty
- Na polevu si pripravíme, do hrnca, 125 ml vody a do nej pridáme práškový cukor
- Zmes varíme pri vysokej teplote asi 5 minút
- Cukorný sirup zložíme z platne a necháme ho vychladnúť
- Čokoládu nakrájame na malé kúsky a postupne zamiešavame do sirupu
- Musí vzniknúť hustá poleva
- Ešte vlažnú polevu nalejeme na povrch torty a rýchlo ju rovnomerne rozotrieme
- Polevu musíme nechať niekoľko hodín tuhnúť
- Sacher tortu podávame ozdobenú šľahačkou
Ak hotovú tortu uložíte na jeden alebo dva dni do chladu chladničky, tak sa jej chuť zintenzívni, a to vďaka marhuľovej marmeláde, ktorá sa vsiakne do korpusu.