Naklepať správne mäso na obaľovanie býva umenie, aby nebolo potrhané, príliš tenké alebo naopak málo naklepané. Na tento druh pokrmu musia byť naso upravené tak akurát, aby bol rezeň dokonalý.
Ingrediencie:
- 4 až 8 teľacích rezňov (možno použiť aj kuracie či morčacie prsia, pokiaľ nemáme teľacie mäso)
- Soľ podľa chuti
- 1 hrnček hladkej múky
- 3 ľahko rozšľahané vajcia
- 3 lyžice mlieka
- 1 hrnček jemnej strúhanky
- Prepustené maslo (do cca 2 – 3 cm výšky panvice)
Postup:
- Jednotlivé plátky mäsa dáme medzi dva mikrotenové vrecká a od stredu naklepávame smerom von na hrúbku cca 0,5 cm. Snažíme sa naklepávať opatrne a jemne, aby nedošlo k poškodeniu mäsa.
- Predhrejeme si rúru na pečenie na 100 stupňov, pretože tam potom budeme uchovávať už osmažené rezne, ktoré vyberieme hotové z panvice, aby zostali horúce.
- Medzitým osolíme všetky rezne z oboch strán a necháme 5 minút odležať.
- Pripravíme si tácky, na ktoré dáme múku a strúhanku, ale aj misku na vajíčka, ktoré rozšľaháme s mliekom.
- Do panvice dáme prepustené maslo a zohrejeme na 175 až 180 stupňov.
- Mäso obalíme klasicky v múke, dôkladne oklepeme, vložíme do vaječnej zmesi, starostlivo namočíme a nakoniec obaľujeme v strúhanke. Tú dobre natlačíme do mäsa, aby bolo naozaj dobre obalené.
- Vložíme do rozpáleného tuku a chvíľku hýbeme panvicou, aby nedošlo k prilepeniu rezňa na dno panvice. Rezeň by mal v tuku ľahko plávať, aby bol dokonale osmažený.
- Každý rezeň vyprážame zhruba 2 minúty z každej strany, až kým nezískajú zlatistý odtieň s nádychom svetlej hnedej farby.
- Než všetky osmažíme, ukladáme si tie hotové do predhriatej rúry, aby neboli pri servírovaní studené.
- Potom už len stačí ozdobiť podľa fantázie a podávať napríklad so zemiakmi, chlebom alebo pokojne s chrumkavou hústičkou, prípadne prihodiť napríklad batátové hranolky.