Najlepšie recepty z rebarbory

Hoci rebarbora je zelenina, svoje využitie nachádza skôr v sladkej kuchyni. Jej jemne kyslastá chuť a šťavnatosť ju predurčujú na to, aby tvorila náplň najrôznejších múčnikov.

Môže sa aj konzervovať ako kompót alebo džem. Na použitie v čerstvom stave je jej sezóna pomerne krátka, zhruba od mája do konca júna.

Z rebarbory používame stopky bez listov . V záhradke pestovanú rebarboru zberáme pred kvetom a stopky neodrezávame, ale vylamujeme. Pred použitím zlúpneme tuhú šupku. Svetlozelenú dužinu stopiek potom pokrájame. Väčšinou sa krája na kocky alebo kolíky s dĺžkou asi 3 cm.

Poďme teda na samotné sladké recepty z rebarbory!

Tradičný rebarborový koláč

Výborný dezert, ktorý je zároveň pikantný aj sladký.

INGREDIENCIA na koláč

  • 1 a 1/3 hrnčeka hladkej múky
  • 125 g masla
  • 1 hrnček cukru
  • štipka soli
  • štipka škorice
  • štipka muškátového orieška
  • 4 hrnčeky nasekané rebarbory
  • 1/3 hrnčeka nasekaných vlašských orechov

INGREDIENCIA na posýpku

  • 1 hrnček múky
  • 2/3 hrnčeka cukru
  • 100 g masla

POSTUP

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C.
  2. Do misy dáme 1 hrnček múky, maslo a štipku soli.
  3. Pridáme 4 lyžice vody a vypracujeme cesto.
  4. Vložíme do koláčovej formy.
  5. V mise premiešame zvyšok ingrediencií na koláč.
  6. Nalejeme do formy na cesto.
  7. Potom spoločne zapracujeme ingrediencie na posýpku.
  8. Posypeme koláč.
  9. Pečieme približne 50 minút.

Hotový recept na výborný rebarborový koláč

Tip : pozrite sa na rady, ako rebarboru vypestovať .

Jednoduchá rebarborová marmeláda

Skvelá marmeláda do palaciniek aj na chlieb.

INGREDIENCIA

  • 500 g pokrájané rebarbory
  • 250 g cukru
  • 1/2 želírfixu

POSTUP

  1. Rebarboru podlejeme vodou a chvíľu povaríme.
  2. Rozmixujeme a pridáme cukor.
  3. Varíme ďalších 10 minút.
  4. Marmeládu nalejeme do pohárov.

Hotový recept na vynikajúcu rebarborovú marmeládu

Tip : Poháre po naplnení otočíme hore dnom, marmeláda sa tak zakonzervuje.

Marmeláda z rebarbory a jahôd

Kombináciu rebarbory a jahôd si jednoducho zamilujete.

INGREDIENCIA

  • 250 g rebarbory
  • 250 g jahôd
  • 250 g cukru
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1/2 želírfixu

POSTUP

  1. Rebarboru s jahodami podlejeme vodou a chvíľu povaríme.
  2. Rozmixujeme a pridáme cukor.
  3. Varíme ďalších 10 minút.
  4. Vmiešame citrónovú šťavu.
  5. Marmeládu nalejeme do pohárov.

Hotový recept na skvelú marmeládu z rebarbory

Predstavili sme vám tri vyskúšané recepty s rebarborou.

Pri sladkom pečení si rebarbora rozumie s jahodami a lesným ovocím , ale aj s kivi a banánmi.

Pre pikantnú chuť skúste rebarboru pridať do zeleninového šalátu. Navrch dajte kozí syr a báječná večera je na stole.

Skúste si aj ďalšie sladké recepty s rebarborou .

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.