Na hubové fašírky môžeme použiť všetky druhy mäkkých a zdravých húb, iba muchotrávka ružovka alebo šedivka či bedlami sú lepšie samostatne vyprážané .
Huby do fašírok najskôr trochu podusíme. Tak si z nich pripravíme polotovar, ktorý zbaví huby prebytočnej vody a nám potom umožní skrátiť dobu vyprážania samotných fašírok. Očistené huby nakrájame na plátky a na troche tuku alebo úplne bez tuku ich podusíme do zmäknutia a vydušenia vody.
Môžeme dusiť už na pokrájanej cibuli , ktorá dusením zmäkne.
Hubová zmes na fašírky by mala byť jemnejšia štruktúry, aby sa fašírky pri tvarovaní a vyprážaní nerozpadávali. Z týchto dôvodov sa huby po udusení melú na mäsovom strojčeku , mixovanie nie je vhodné, pretože z húb vznikne príliš kašovitá hmota. Ak si chceme ušetriť prácu s mletím, potom huby veľmi jemne nakrájame alebo nasekáme, čo je trochu rýchlejší spôsob av karbonátkach sa to nakoniec nespozná.
Huby sú rovnako výživné ako červené mäso a oveľa lepšie pre nás aj pre planétu. V Grécku existuje mnoho receptov s hubami. Toto konkrétne jedlo, zvodne dochutené rascou, pochádza z ostrova Rhodos. Ochutnajte ho aj vy!
Ingrediencie
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja a viac na vyprážanie
- 4 šálky nasekaných čerstvých húb
- 1 šálka hladkej múky
- 1 malá lyžička soli
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- ½ šálky vody
- 2 vajcia
- 2/3 šálky strúhaného ovčieho syra
- 1 čajová lyžička mletej rasce
Postup
- Vo veľkej panvici na strednom ohni rozpáľte olivový olej a orestujte huby, asi 4 – 6 minút.
- Dajte bokom a nechajte vychladnúť.
- Zmiešajte múku, soľ a prášok do pečiva v strednej miske.
- Uprostred urobte jamku a pridajte vodu a vajcia.
- Miešajte vidličkou alebo drôtenou metlou a vytvorte husté cesto.
- Primiešajte huby a šťavu z nich, syr a rascu.
- Zahrejte olivový olej vo veľkej, hlbokej panvici na stredne vysokom ohni.
- Vymažte placky z oboch strán do zlatista.
- Preložte na papierovú utierku a podávajte.