Ak hľadáte jablčnú delikatesu, rozhodne musíte vyskúšať tento jablkový koláč s pudingom. Recept je trošku náročnejší na prípravu, ale určite stojí za to! A ak nemáte na puding práve chuť, vyskúšajte recept na sladké lievance s ovocím .
Budete potrebovať:
Cesto:
- 190 gramov hladkej múky
- 1 kávová lyžička cukru krupica
- štipka soli
- 115 gramov studeného masla
- 60-120 mililitrov studenej vody – podľa potreby
- 1 vajce
Puding:
- 450 mililitrov mlieka
- 5 žĺtkov
- 75 gramov cukru krupice
- 30 gramov hladkej múky
- 35 gramov kukuričného škrobu
- 1 ½ kávovej lyžičky vanilkového extraktu (vanilkového struku)
- 15 mililitrov rumu
Jablková náplň:
- 4 stredne veľké jablká
- 240 mililitrov vody
- 30 gramov cukru krupice
- 1 kávová lyžička škorice
- 15 mililitrov šľahačky
- ½ polievkovej lyžice kukuričného škrobu
Šľahačka:
- 360 mililitrov šľahačky na šľahanie
- 1 polievková lyžica práškového cukru
- mletá škorica
Postup prípravy:
Cesto:
- V mise zmiešajte preosiatu múku, cukor a soľ.
- Do tejto sypkej zmesi nastrúhajte maslo – najlepšie mrazené.
- Túto zmes iba zľahka premiešajte tak, aby vznikli hrudky.
- Pridajte 4 polievkové lyžice vody a zamiešajte – tým sa zmes ľahko navlhčí.
- Postupne pridávajte lyžicu vody po lyžici a cesto rýchlo spracujte.
- Vzniknuté cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte cez noc do chladničky.
- Ďalší deň si predhrejte rúru na 200 stupňov.
- Cesto vyberte z chladničky a akonáhle dosiahne izbovú teplotu, rozvaľkajte ho a vložte do formy s rozmerom 22 centimetrov tak, aby malo cez formu aspoň 4 centimetre presah.
- Aby koláč pôsobil dobre, vytvorte cez previs pomocou vidličky dekoráciu a potrite vajíčkom.
- Na cesto položte papier na pečenie, ktorý zasypte napríklad fazuľami alebo cícerom – aby sa koláč nenafúkol.
- Pripravený korpus vložte do rúry a pečte asi 20 minút.
- Potom z korpusu odstráňte fazuľu a pečte ďalších 20 minút pri 150 stupňoch.
Puding:
- V mise vyšľahajte žĺtky s cukrom.
- Do ďalšej misy nasypte preosiatu múku s kukuričným škrobom a premiešajte.
- Sypkú zmes nasypte do vyšľahaných žĺtkov a poriadne rozmiešajte.
- Nalejte mlieko do hrnca a priveďte mlieko do varu.
- Akonáhle mlieko dosiahlo bod varu, pomaly ho začnite pridávať do vaječnej zmesi.
- Aby ste zabránili zrazeniu, musíte zmes neustále miešať – najlepšie šľahať pomocou ručného šľahača.
- Celú zmes je potrebné priviesť pomocou mierneho ohňa a stáleho miešania do varu.
- Miešajte, do doby, kým zmes nezhustne.
- Nakoniec do zmesi pridajte vanilkový extrakt a rum.
- Celú zmes nalejte do sklenenej misy a zakryte plastovou fóliou – priložte ju priamo na povrch zmesi, aby ste zabránili škrupine.
- Vychladnutú zmes vložte cez noc do chladničky.
Jablková náplň:
- Pripravte si jablká – olúpte ich, zbavte jadier a nakrájajte na kocky.
- Vložte jablká do hrnca spoločne so 120 mililitrami vody.
- Prisypte 2 polievkové lyžice cukru a prikryjeme hrniec pokrievkou.
- Varte na stredne vysokej teplote a priveďte do varu.
- Pridajte škoricu a varte za občasného miešania asi 15 minút, kým jablká nezmäknú.
- Akonáhle sa vám voda z hrnca vyparí, pridajte zvyšnú vodu – jablká sa nesmú pripáliť.
- Rozvarené jablká rozmixujte.
- Vzniknutú jablčnú zmes vložte späť do hrnca a varte – môžete dochutiť cukrom a škoricou.
- V mise premiešajte smotanu a kukuričný škrob.
- Túto sypkú zmes pridajte do jablčnej omáčky a varte na stredne vysokej teplote, kým nezačne bublať.
- Potom varte ďalších 30 sekúnd a nechajte zmes vychladnúť na izbovú teplotu.
Konečná úprava:
- Všetky pripravené časti vyberte z chladničky.
- Na upečený korpus najskôr naneste rovnomerne pudingový krém a naň hotovú pripravenú náplň.
- Vložte späť do chladničky.
- Medzitým si pripravte šľahačku.
- Smotanu vyšľahajte s cukrom do hustého krému.
- Šľahačkou potom potrite hornú vrstvu koláča, posypte škoricou a vložte zase na chvíľu do chladničky.
- Jablkový koláč je hotový, môžete podávať.