Pudingový koláč s jablkami

Pudingový koláč s jablkami

Ak hľadáte jablčnú delikatesu, rozhodne musíte vyskúšať tento jablkový koláč s pudingom. Recept je trošku náročnejší na prípravu, ale určite stojí za to! A ak nemáte na puding práve chuť, vyskúšajte recept na sladké lievance s ovocím .

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 190 gramov hladkej múky
  • 1 kávová lyžička cukru krupica
  • štipka soli
  • 115 gramov studeného masla
  • 60-120 mililitrov studenej vody – podľa potreby
  • 1 vajce

Puding:

  • 450 mililitrov mlieka
  • 5 žĺtkov
  • 75 gramov cukru krupice
  • 30 gramov hladkej múky
  • 35 gramov kukuričného škrobu
  • 1 ½ kávovej lyžičky vanilkového extraktu (vanilkového struku)
  • 15 mililitrov rumu

Jablková náplň:

  • 4 stredne veľké jablká
  • 240 mililitrov vody
  • 30 gramov cukru krupice
  • 1 kávová lyžička škorice
  • 15 mililitrov šľahačky
  • ½ polievkovej lyžice kukuričného škrobu

Šľahačka:

  • 360 mililitrov šľahačky na šľahanie
  • 1 polievková lyžica práškového cukru
  • mletá škorica

Postup prípravy:

Cesto:

  • V mise zmiešajte preosiatu múku, cukor a soľ.
  • Do tejto sypkej zmesi nastrúhajte maslo – najlepšie mrazené.
  • Túto zmes iba zľahka premiešajte tak, aby vznikli hrudky.
  • Pridajte 4 polievkové lyžice vody a zamiešajte – tým sa zmes ľahko navlhčí.
  • Postupne pridávajte lyžicu vody po lyžici a cesto rýchlo spracujte.
  • Vzniknuté cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte cez noc do chladničky.
  • Ďalší deň si predhrejte rúru na 200 stupňov.
  • Cesto vyberte z chladničky a akonáhle dosiahne izbovú teplotu, rozvaľkajte ho a vložte do formy s rozmerom 22 centimetrov tak, aby malo cez formu aspoň 4 centimetre presah.
  • Aby koláč pôsobil dobre, vytvorte cez previs pomocou vidličky dekoráciu a potrite vajíčkom.
  • Na cesto položte papier na pečenie, ktorý zasypte napríklad fazuľami alebo cícerom – aby sa koláč nenafúkol.
  • Pripravený korpus vložte do rúry a pečte asi 20 minút.
  • Potom z korpusu odstráňte fazuľu a pečte ďalších 20 minút pri 150 stupňoch.

Puding:

  • V mise vyšľahajte žĺtky s cukrom.
  • Do ďalšej misy nasypte preosiatu múku s kukuričným škrobom a premiešajte.
  • Sypkú zmes nasypte do vyšľahaných žĺtkov a poriadne rozmiešajte.
  • Nalejte mlieko do hrnca a priveďte mlieko do varu.
  • Akonáhle mlieko dosiahlo bod varu, pomaly ho začnite pridávať do vaječnej zmesi.
  • Aby ste zabránili zrazeniu, musíte zmes neustále miešať – najlepšie šľahať pomocou ručného šľahača.
  • Celú zmes je potrebné priviesť pomocou mierneho ohňa a stáleho miešania do varu.
  • Miešajte, do doby, kým zmes nezhustne.
  • Nakoniec do zmesi pridajte vanilkový extrakt a rum.
  • Celú zmes nalejte do sklenenej misy a zakryte plastovou fóliou – priložte ju priamo na povrch zmesi, aby ste zabránili škrupine.
  • Vychladnutú zmes vložte cez noc do chladničky.

Jablková náplň:

  • Pripravte si jablká – olúpte ich, zbavte jadier a nakrájajte na kocky.
  • Vložte jablká do hrnca spoločne so 120 mililitrami vody.
  • Prisypte 2 polievkové lyžice cukru a prikryjeme hrniec pokrievkou.
  • Varte na stredne vysokej teplote a priveďte do varu.
  • Pridajte škoricu a varte za občasného miešania asi 15 minút, kým jablká nezmäknú.
  • Akonáhle sa vám voda z hrnca vyparí, pridajte zvyšnú vodu – jablká sa nesmú pripáliť.
  • Rozvarené jablká rozmixujte.
  • Vzniknutú jablčnú zmes vložte späť do hrnca a varte – môžete dochutiť cukrom a škoricou.
  • V mise premiešajte smotanu a kukuričný škrob.
  • Túto sypkú zmes pridajte do jablčnej omáčky a varte na stredne vysokej teplote, kým nezačne bublať.
  • Potom varte ďalších 30 sekúnd a nechajte zmes vychladnúť na izbovú teplotu.

Konečná úprava:

  • Všetky pripravené časti vyberte z chladničky.
  • Na upečený korpus najskôr naneste rovnomerne pudingový krém a naň hotovú pripravenú náplň.
  • Vložte späť do chladničky.
  • Medzitým si pripravte šľahačku.
  • Smotanu vyšľahajte s cukrom do hustého krému.
  • Šľahačkou potom potrite hornú vrstvu koláča, posypte škoricou a vložte zase na chvíľu do chladničky.
  • Jablkový koláč je hotový, môžete podávať.
koláč s náplňou z pudingu a jabĺk
Zdroj foto: joyfulbaker.blogspot.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.