Predstavte si, že by ste si vedeli pripraviť zázrak prírodnej medicíny, ktorý pomáha pri najrôznejších opuchoch, zápaloch a uštipnutí hmyzom.
Predstavte si, že tento zázrak nemusíte užívať iba ako vonkajší liek, ale môžete si na ňom pochutnať aj ako na zálievke do šalátov a podporiť tak správnu funkciu tráviacej sústavy.
Prinášame vám recept, ktorý vám toto všetko umožní!
Ingrediencie
- púpavové kvety (množstvo voliteľné – čím viac kvetov, tým silnejšia príchuť oleja)
- olivový olej (podľa množstva kvetov)
Postup
- Čerstvé kvety púpavy rozprestrite na bavlnenú utierku a nechajte ich, aspoň jeden deň, ľahko preschnúť.
- Takto preschnutými kvetmi naplňte polovicu pohára, ktorý chcete na výrobu oleja použiť.
- Následne celý pohár s kvetmi zalejte olivovým olejom, a to až po okraj.
- Pred uzavretím obsah pohára premiešajte pomocou drevenej varešky.
- Pevne uzavretý pohár umiestnite na teplé a slnečné miesto a nechajte ho stáť 2 týždne.
- Počas tejto doby, každé dva až tri dni, pohárom zatrepte, aby sa jeho obsah premiešal a lepšie sa tak uvoľnili liečivé látky. Zároveň kontrolujte, či sa vo vnútri netvorí pleseň.
- Po dvoch týždňoch obsah pohára preceďte pomocou sita, vystlaného látkou či gázou.
- Potom, čo precedíte tekutý obsah, premačkajte cez látku aj zvyšky púpavových kvetov.
- Váš olej z púpav je hotový a môžete ho používať až po dobu jedného roka. Skladujete ho v suchu a na temnom a chladnom mieste.
Pre tých, ktorí alkoholu neholdujú, máme skvelé recepty na domáce limonády , ktoré najviac osviežia hlavne v lete.